Kolumni: Ilmaisesta parkista on Savonlinnassa turha haaveilla

Saamani palautteen mukaan katuremontin jälkeiset pysäköintijärjestelyt maksullisine pysäköinteineen vievät Olavinkadun varren liikkeiltä viimeisetkin asiakkaat. Keskustan liikkeiden asiakaskatoon on toki muitakin syitä kuin maksullinen pysäköinti. Mutta kiusa se on pienikin kiusa, kirjoittaa Launo Päivätie kolumnissaan.

Ei tästä jatkokertomusta pitänyt tulla, mutta tulipahan kuitenkin.

Olin kuulemma pari viikkoa sitten kokonaan unohtanut Lusin suoran pysäköintiongelmat. Tarkoitan edelleen Olavinkadun länsipäätä.
Saamani palautteen mukaan katuremontin jälkeiset pysäköintijärjestelyt maksullisine pysäköinteineen vievät Olavinkadun varren liikkeiltä viimeisetkin asiakkaat.

Keskustan liikkeiden asiakaskatoon on toki muitakin syitä kuin maksullinen pysäköinti. Nettikaupan helppous ja Nojanmaan liikekeskus avarine ja ilmaisine pysäköinteineen keskustan puoteja rokottavat. Mutta kiusa se on pienikin kiusa.

Tekninen lautakunta perustelee Olavinkadun länsipään maksullista pysäköintiä yrittäjien tasapuolisilla kohtelulla. Kun kerran sataman ja torin seudun kauppojen riesana on maksullinen pysäköinti, syökööt samaa herkkua myös Lusin suoran kauppiaat. Se on jämpti niin.

Mutta tähänkö se tasapuolisuus rajataan? Linja-autoasemalla, Tulliportinkadulla ja Olavintorilla sinnittelee vielä hengissä jokunen yrittäjä. Mittarit vain koko keskustaan, niin eivätköhän laputa ikkunoitaan pian nekin.

Keskustan pysäköinnin maksuttomuudesta on puhuttu kauan. Aloitteitakin siitä on tehty. Esimerkkinä on usein mainittu Imatra, jossa pysäköinti on ollut ilmaista jo vuosia.

Mutta ongelmatonta se ei ole ollut sielläkään. Kauppiaat ovat olleet siitä mielissään, mutta pysäköintikulttuuri on höltynyt valvonnan puutteeseen. Aikarajoitteita on, mutta kun niitä ei valvota, ei niistä myöskään välitetä.

Savonlinnassa aikarajoitteinen maksuton pysäköinti ei karkaisi käsistä ainakaan valvonnan puutteeseen. Tunnettuahan on, että Suomen kauneimmassa keskustassa on Suomen tehokkain pysäköinninvalvonta.

Nyt kun kaupunki on investoinut noin 70 000 euroa uusiin pysäköintimaksulaitteisiin, on turha edes haaveilla ilmaisesta pysäköinnistä. 

Elinkeinojaoston esitys maksullisuudesta vain heinäkuussa torpattiin sekin teknisessä lautakunnassa. Parkkimaksut vain heinäkuussa ei kuulemma olisi edistänyt kaupunkistrategian mukaista tavoitetta huolehtia kaupungin kansainvälisestä brändistä ja oopperajuhlien jatkuvuudesta. 

Sallikaa minun hymyillä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.