Kolumni: Läskiä!

Liikunta ja syöminen pitäisi erottaa toisistaan.

Minna-Liisa Riestola
mlriestola@gmail.com
Ihminen laihtuu syömällä vähemmän ja liikkumalla enemmän.” Se ei aina ole totta. Pysyvästi ihminen laihtuu syömällä jopa enemmän, mutta laatua ja säännöllisesti. Laihtuminen ei ole pelkkää saliharjoittelua ja ruokavaliota, vaan myös psykologiaa.

Ravitsemusasiantuntija, lihavuustutkija Patrik Borgin mukaan painoon vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi geenit, ikä, elämäntilanne, varallisuus, kasvatus.
Herkuttelu on sallittua ja neljä kertaa viikossa saa syödä jälkiruokia. Ei missään tapauksessa saa olla nälissään ja kitua. Ei tarvitse syödä pahoja ruokia.

Liikunta ja syöminen pitäisi erottaa toisistaan. Ei saa ajatella, että söin eilen suklaapatukan, nyt pitää juosta kymmenen kilometriä. Herkuttelusta ei saa rankaista. Ihminen ei ole plus-miinus-kalorikone, joka laihtuu mekaanisesti kuin sveitsiläinen käkikello. Älä käy vaa’alla joka päivä.
Mitkä Facebook-sivut! Kaikenkokoiset voivat olla kauniita. Muhkeat naiset poseeraavat häpeämättä bikinikuvissa.
Vallankumouksellista. Ennenkuulumatonta. Keulakuvanaan toimittaja Jenny Lehtinen Facebook-ryhmä Jenny ja läskimyytinmurtajat on ravistellut muitakin itsestään selvinä pidettyjä ”faktoja”, kuten esimerkiksi ”lihavat ovat laiskoja ja heiltä puuttuu itsekuri”. Kuka meistä voi töksäyttää sellaista toisesta ihmisestä taustoja tuntematta?

Nyt Jenny ja läskimyytinmurtajat on saanut jatkoa. Vaakakapinassa Lehtinen kieltäytyy menemästä vaa’alle ja käskee unohtamaan pikadieetit ja muut poppakonstit. Ne ovat kuin pikavippejä. Vaakakapinassa puhutaan sen sijaan ”kokonaisvaltaisen elämänmuutoksen kautta tapahtuvasta hitaasta muutoksesta.”
Hyvä muutos on aina hidas. Kun laihdutuskuuri on ohi, alkaa arki ja oikea elämä. Itsesi ja ruokahalusi kanssa sinun on elettävä loppuelämä.

Kirjoittaja on toimittaja ja perheenäiti.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.