Kolumni: Odotettavissa sukupolvenvaihdos

Vihreät voittivat, mutta mitä he voitollaan tekevät?

Kuntavaalien tuloksen valossa on perusteltua odottaa, että Savonlinnan kunnallispolitiikassa tapahtuu sukupolvenvaihdos.
Kun puolet valtuutetuista vaihtuu, se ei voi olla vaikuttamatta päätöksentekoon kautta linjan. Vaalin tulosta on syytä kunnioittaa.

Voittajia olivat keskusta ja vihreät. Molemmat saivat valtuustoon kaksi lisäpaikkaa.
Kannunvalanta johtavien luottamuspaikkojen jaosta käy jo kuumana.
Vanhan sopimuksen mukaisesti valtuuston suurin ryhmä saa valita parhaat päältä. Tähän vedoten keskusta mielii edelleen kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta. Valtuuston puheenjohtajuus lankeaisi demareille.
Hallituksen puheenjohtajuus on kuitenkin liian työntäyteinen pesti kansanedustajalle. Paikka kuuluisi itseoikeutetusti Hanna Kososelle, mutta hän polttaisi siinä hyvin äkkiä itsensä väsyksiin.
Valtuuston puheenjohtajuus on paremmin yhteensovitettavissa kansanedustajan toimeen. Silläkin saa puheoikeuden hallitukseen, ja mikä tärkeintä, suora yhteys valtakunnan päätöksentekijöihin säilyy.

Demareiden Anna-Kristiina Mikkosella on riittävästi näyttöä kaupunginhallituksen johtoon. Mutta mikäli keskusta pitää kiinni kaupunginhallituksesta, sen johtoon on nostetta ainakin Tuukka Suomalaisella.
Vihreät voittivat, mutta mitä he voitollaan tekevät. Viidellä valtuutetulla saa yhden paikan kaupunginhallitukseen ja vaa'ankieliaseman keskustan ja demareiden väliin, mutta saman saavat myös perussuomalaiset ja kokoomus.
Näin tietenkin vain, mikäli hallituspaikat jaetaan vaalin tulosta kunnioittaen ilman kähmäisiä kabinettisopimuksia, eli keskustalle ja demareille neljä, kokoomukselle, vihreille ja perussuomalaisille paikka kullekin.

Mutta ainahan on mahdollista, että pienet pyrkivät taktikoimaan ja lyömään kiilaa kahden suuren väliin erilaisilla epäaatteellisilla yhteenliittymillä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.