Launo Päivätie kolumnissaan: Olavinkatu kuin Lusin suora

Etelän tuttu kauhisteli Olavinkadun katunäkymää. Hänen mielestään katu on nyt kuin Lusin suora. Kohta yhtä autiokin, sillä eivät ihmiset viihdy kiitotien varrella. Ja kun ei ole ihmisiä, ei ole kohta kauppojakaan. Tyhjiä liikehuoneistoja kadun varrella on jo nyt vieri vieressä.

Parhaani mukaan yritin selittää etelän tutulle, että meillä on Suomen kaunein kaupunkikeskusta. Tällaisella slogaanillahan Savonlinnaa nyt maailmalle markkinoidaan.

Missähän ajatushautomossa tuokin lausahdus on syntynyt, sillä mitään mittareita kauneuden osoittamiseksi ei ole esitetty. Kaupunkien kauneusrankingia tuskin lienee tehtykään.

Kauneus on katsojan silmissä. Niinhän sitä sanotaan. Mutta minunkaan silmissäni kauneus ei ole nyt Olavinkadulla. Siistejähän uudet katukivetykset ja asfalttipinnat ovat, mutta kokonaisnäkymä on autio ja tyhjä. Edes puiden kovikkeeksi kadulle tuodut yhdeksän kaunista kukkapurkkia eivät pelasta kolkkoa kokonaiskuvaa. Suomen kauneimmat kukkapurkit eivät riitä tekemään keskustasta Suomen kauneinta kaupunkikeskustaa.

Johan minä sen sanoin, vaikka en mitään virkkanutkaan.

Monet tapaamani päättäjät ovat nyt katuremontin lopputuloksen nähtyään itsekin tunnustaneet, että pieleen meni. Harva heistä taisi edes ymmärtää, että poistamalla kaupunkistrategiasta maininta bulevardimaisesta Olavinkadusta, annettiin tappotuomio sen varrella kasvaneille puille.

Muuan konkarivaltuutettu selitti kantaansa sillä, että kyllä hän sen ymmärsi, mutta ellei kompromissia olisi tehty, katuremontti olisi siirtynyt hamaan tulevaisuuteen. Sille olisi käynyt kuin sotelle.

Se on sitä tyypillistä savolaista jälkiviisautta: Johan minä sen sanoin, vaikka en mitään virkkanutkaan.

Savonlinnan keskusta on Suomen kaunein kaupunkikeskusta niiltä osin, mihin ihminen, insinööri, tekninen lautakunta, kaupunginvaltuusto tai konsulttiyhtiö eivät ole puuttuneet.

Suomen kauneinta keskustassamme on järviluoto, muu on monelta osin ihmisen pilaamaa. Katteettomilla mainoslauseilla ei niitä jälkiä peitellä. Savonlinna on pieni maalaiskaupunki ja sellaisena sitä pitää myös kehittää. Suuruuden ekonomia ei tähän maisemaan istu. Kauneus voikin olla pienuudessa.

Launo Päivätie
launo.paivatie@gmail.com

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.