Kolumni: Opposition myyntipuheet varmoja kevään merkkejä

Kimmo Seppälä

Kolumni: Opposition myyntipuheet varmoja kevään merkkejä

Markkinoilla myydään tuotteita ja palveluita, politiikassa taas oletuksia tavoiteltavasta yhteiskunnasta. Politiikassa joutuukin aika ajoin pitämään myyntipuheita; toisinaan puheissa on ripaus realismia, valitettavan usein ei. Tähän johtopäätökseen tulin, kun luin opposition pitämiä vappupuheita.

Varmoja kevään merkkejä ovat lisääntyneet vaalilupaukset ja äänestäjiä kosiskelevat mielikuvat. Yllättävää ei ollut, että erään oppositiopuolueen vappupuhe käsitteli maahanmuuttoa. Se on perussuomalaisille kaiken muun politiikan läpäisevä teema – kaikkea peilataan maahanmuuton kautta.

Perussuomalaisten vappupuheessa tartuttiin muun muassa saatavuusharkintaan, mutta annettiin lievästi vääränlainen kuva siitä, mitä tämä hallitus on asiasta sopinut. Hallitusohjelmassa lukee, että pääsääntö on nykyisten käytäntöjen jatkaminen. Tästä siniset ovat pitäneet kiinni ja kirjanneet sen hallituksen maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan, joka käsitteli nimenomaan työperäistä maahanmuuttoa.

Siniset eivät hallituspuolueena hyväksy saatavuusharkinnasta luopumista, osittain samoista perusteista, joita perussuomalaiset nostivat esiin vappupuheessaan. Tässä suhteessa perussuomalaiset myötäilevät siis hallituksen ja erityisesti sinisten ajamaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Suomen kalleimman vaalikampanjan aloitus kuultiin kuitenkin Antti Rinteen suusta.

Suomen kalleimman vaalikampanjan aloitus kuultiin kuitenkin Antti Rinteen (sd.) suusta. Rinne lupasi pientä eläkettä saaville miljardiluokan reformin tilanteessa, jossa julkisen sektorin taloutta, talouskasvusta huolimatta, tulee edelleen sopeuttaa.

Itse koen, että politiikassa ollaan epäilyttävillä vesillä, kun tehdään liian pitkälle meneviä lupauksia. Olisikin viisaampaa puhua tavoitteista, mutta olla säästeliäs lupausten suhteen.

Tämä Kaakon kolumni on viimeinen, jonka kirjoitan. Kiitoksia kärsivällisyydestänne ja oikein lämmintä kesää – ihan kaikille.

Jari Lindström

jari.lindstrom@tem.fi

Kirjoittaja on työministeri ja Sinisen tulevaisuuden 1. varapuheenjohtaja.