Kolumni: Sanomalehden rapina ja tuoreen kahvin tuoksu ovat aina kuuluneet kiehtovasti yhteen

Yhdeksänkymmentä luvun lamavuosina Savonlinnaankin perustettiin enemmän kaljakuppiloita ja kirpputoreja kuin kahviloita. Valmista sai muovimukeihin huoltoasemien kahvikoneista silloinkin. Nyt ihmiset käyvät taas oikeissa kahviloissa.

Kolumni: Sanomalehden rapina ja tuoreen kahvin tuoksu ovat aina kuuluneet kiehtovasti yhteen

Joel Lehtosella oli tapana piipahtaa leivoksistaan kuulussa Kuutin kahvilassa, siinä toisessa, joka Savonlinnassa silloin oli. Kuutinkulmana paikka tunnetaan vieläkin.

Helmikuisena torstaina 1907 Lehtonen raapusti kahvilassa muutaman sanan rakastetulleen Sylvia Avellanille.

Niinpä historiaan jätetyksi tuli, että kahvilassa virittivät vanhaa pianokränää, savupatsaat jököttivät piippujen päissä ja sää oli mitä helmisin.

Lehtonen kertoi yökyläilystään lapsuutensa Pihlajaniemellä, tuttujen tapaamisista, joista mieluisin oli Samuliukko, kasvattiäiti Walleniuksen entinen renki. Ukon kanssa oli nuuskattu ja ryystetty kahvia.

26-vuotias Lehtonen eli elämänsä kevättä, käänsi maailmankirjallisuutta Putkinotkon korvessa, ikävystyi ja innostui. Kahvi auttoi Putkinotkossakin.

Kannatan kirjaston lehtilukusalin nurkkakahviota.

Kahvilakulttuuri on käynyt läpi samat vaihtelut kuin muukin elinkeinoelämä.

Yhdeksänkymmentä luvun lamavuosina Savonlinnaankin perustettiin enemmän kaljakuppiloita ja kirpputoreja kuin kahviloita. Valmista sai muovimukeihin huoltoasemien kahvikoneista silloinkin.

Nyt ihmiset käyvät taas oikeissa kahviloissa. Pikkurahalla saa pienen elämyksen, posliinikuppien ja liinapöytien hienostuneemman tunnelman. Luksusta on kiireettömyyskin.

Kaupungin länsipäästä on tullut oikein kahvikeitaiden kaupunginosa. Vanhan Aseman ja Pitkänsillan välissä on nyt toistakymmentä kahvipaikkaa, kun muutama vuosi sitten oli vain muutama.

Toivoa sopii, että kaikki kahvilat menestyisivät omalla konseptillaan. Pienikin yritys säteilee virkeyttä ympäristöönsä.

Mielelläni kannatan kirjaston lehtilukusalin nurkkakahviota, sillä sanomalehden rapina ja tuoreen kahvin tuoksu ovat aina kuuluneet kiehtovasti yhteen.
 
Aini Rössi

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.