Launo Päivätie kolumnissaan: Ettei muka mistään ollut sovittu

Launo Päivätie kolumnissaan: Ettei muka mistään ollut sovittu

Ei tästä taaskaan pitänyt jatkokertomusta tulla, mutta tulipahan kuitenkin.

Parin viikon takainen kirjoitukseni mikkeliläislääkäreiden kytkennöistä Savonlinnan ja Mikkelin välisen tekonivelkiistan päätöksenteon kulisseissa nostatti päämajassa melkoisen älämölön.

Kysynpähän vain, minkä yhteistyön.

Ei siinä mitään. Se kuuluu asiaan. Niin kuin sekin, että Mikkelin päättäjät puolustavat omaansa ja Savonlinnan päättäjät omaansa. Ero on vain siinä, että Savonlinnan pitäisi luopua omastaan ja antaa periksi maakunnan edun ja yhteistyön nimissä.

Kysynpähän vain, minkä yhteistyön?

Kirjoitukseni jälkeen minulle tarjottiin Mikkelistä tukiopetusta. Olin kuulemma jatkanut sitä Savonlinnassa levitettyä valheellista propagandaa, jonka mukaan Essoten ja Sosterin virkamiesten kesken olisi syntynyt sopu kirurgian työnjaosta ja tekonivelten keskittämisestä Savonlinnaan.

Mistään ei kuulemma koskaan ollut sovittu, ei niin mistään.

Tukiopetusta tarvitsen ilmeisestikin lukemisen ymmärtämisessä, sillä maaliskuussa Sosterin ja Essoten johtajien nimissä Essoten viestinnästä lähetetyn tiedotteen mukaan kirurgian työnjaosta oli syntynyt osapuolten välille yhteinen näkemys. Sen mukaan valmistelua jatketaan ensisijaisesti siltä pohjalta, että tekonivelet siirretään Savonlinnaan. Tiedote on edelleen luettavissa sekä Sosterin että Essoten nettisivuilla.

Mikkeliläisten lääkäreiden sidonnaisuuksilla ei kuulemma myöskään ole mitään tekemistä sikäläisen päätöksenteon kanssa. Essoten johto opasti allekirjoittanutta vastineessaan: ”Jos päättäjillä on sidonnaisuuksia, he jääväävät itsensä kokouksissa tarvittaessa”.

Höpö höpö. Yli 40 vuoden toimittajakokemuksella tiedän, että jos halua, pyrkyä ja härskiyttä on, päätöksiin pystyy vaikuttamaan kabineteissa paljon tehokkaammin kuin kokoussaleissa.

Essoten yleisönosastokirjoituksen mukaan olin kuulemma unohtanut myös yhden tärkeän näkökohdan sidonnaisuuksista: ”Yhteistyöllä ja yhteisomistuksella Essoten, Osuuskauppa Suur-Savon, Etelä-Savon Työterveys Oy:n ja Lääkärikeskus Ikioman välillä on rakennettu tulevaa Etelä-Savon maakuntaa.”

Maakunnasta puheen ollen.

Etelä-Savon maakunnan auvoiseen tulevaisuuteen en ole uskonut enää vuosikausiin. Valmisteilla oleva maakuntauudistus rakentuu 18 maakunnan varaan, mutta jo nyt sanotaan sen olevan liikaa. Ja kun maakuntia käydään karsimaan, Etelä-Savo tulee olemaan listan kärkipäässä.

Sittenpähän saavat Mikkelissäkin totutella maakunnan kakkoskaupungin rooliin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com