Lanu Päivätien kolumnista löytyy: Valon välkettä talven pimeyteen

Ystävä ihmetteli Olavinkadun uusia jouluvaloja. Ei niitä valotolpissa olevia katkarapuja, vaan Miljoonatalon eteen keskiviikkona tuotuja diskovaloja.

Ystävällä oli ollut asiaa keskustaan. Pitkääsiltaa länttä kohti huristellessaan hän oli huomannut, että Miljoonatalon parkkiin oli pysäköity auto, joka vilkutti iloisesti kirkasta valoaan ohikulkijoille.

Poliisin kamera-autohan se siinä toi valoa talven pimeyteen. Ystävän kertoman mukaan kamera välkkyi ohiajajille tasaiseen tahtiin kuin diskovalot iloisella 70-luvulla Tottin baarissa.

Välähdyksiltä välttyivät vain Puistokadulle tai Hesburgerille kääntymistä varten vauhtiaan hidastaneet ja ne, jotka ennättivät tallata jalkaa jarrulle sakkovaaran havaittuaan.

Ystävä ei ennättänyt. Poliisin joulutervehdystä odotellessaan hän lauleskelee nyt tuttua joululaulua uudella sanoituksella: Valvonnassa syttyi juuri, valo kirkas, valo suuri, kohta varmaan sakot saan, joulurauhaa toivon vaan.

Sitä ystävä hämmästeli, että oliko tämä valvonta nyt osa sitä Sipilän lupaamaa kompensaatiopakettia. Ainakin sen vaikutus keskustan kaupoille on sama kuin OKL:n lahtaamisella.

Kiusantekoa valvonta ei poliisin mukaan ollut

— Keino se on tämäkin karkottaa loputkin ihmiset keskustasta. Ei pidä ihmetellä, jos kaupankäynti kivijalkakaupoissa hiipuu, kun samalla kauppareissulla voi saada ensin ylinopeussakot ja perään parkkisakon. Prisma siitä kiittää.

Nopeusvalvonnan ystävä sanoo ymmärtävänsä, mutta aika ja paikka vähän ihmetytti. Kiusanteolta se hänen mielestään vaikutti. Liikenneturvallisuutta sillä tuskin paljon parannettiin. Maanteillä ne pahimmat kaaharit kaasuttelevat, Olavinkadulla korkeintaan yöaikaan.

Ystävällinen poliisi Itä-Suomen poliisin liikennevalvonnasta vahvisti, että paikalla oli keskiviikkona kello 10.45–12.45 välisen ajan heidän kamera-autonsa parkissa kaksi tuntia.

Tuona aikana se kirjasi 690 ohiajajaa, joista 70 jäi valokuvaan. Loput pääsivät karkuun. Kuulemma aivan normaali tulos keskusta-alueen valvonnassa. Ei juuri yhtään enemmän eikä vähemmänkään kuin missään muuallakaan.

Kiusantekoa valvonta ei poliisin mukaan ollut. Ja niin kuin sen tulos osoitti, valvonnalle oli tarvetta.

Siis oppia ikä kaikki. Jos ei muuten niin kantapään kautta. Sokoksen liikenneympyrästä torille on nyt 30 kilometrin nopeusrajoitus.

Osanottoni kaikille poliisin joulupostia odottaville.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.päivätie@gmail.com