Kolumni: Teatteri ja viisaat päätYksi  virke Savonlinnan päättäjille ja  virkamiehille: Tehkää mitä teette, kunhan pidätte huolen siitä, että Savonlinnan teatterin tulevaisuus on turvattu.

Teatteri on joutunut  koekaniiniksi survival gameen, jonka käsikirjoitus oli etukäteen tiedossa.
Teatteritilaselvitykset sanoivat, ettei teatterin sijoittaminen Savonlinnasaliin tuo säästöjä, vaan teatteri ajautuu talousvaikeuksiin ja kaupungin tapahtumatarjonta ja matkailutulo supistuvat huomattavasti.
Selvitykset olivat oikeassa. Ikävä kyllä.

Joku viisas sanoi teatterin siirtyessä Savonlinnasaliin: Se, mikä ei toimi paperilla, ei yleensä toimi käytännössäkään.
Teatterin, konserttien ja kongressien yhteiselo yhdessä tilassa oli paperilla huono yhtälö. Nyt tiedetään, että se on todellisuudessa vielä huonompi. Oikeasti mahdoton.

Teatterille on tullut jatkuvasti uusia, ikäviä yllätyksiä, joiden ratkaisemiseen ovat luovat ammattilaiset löytäneet melkoisen määrän kikka kakkosia ja kikka kolmosia.
Vähä vähältä on Savonlinnan normaaliksi tullut ratkaisu, joka saa muualla asuvat, oikeisiin teatteritiloihin tottuneet pyörittelemään silmiään: Siis mitä? Teatteri konserttisalissa? 800 hengen salissa, häh? Puvustamo ja lavastamo kilometrien päässä? Konsertit pois konserttisalista? Kongressit pois kongressisalista? Katsojat istuvat lavalla? Orkesteri ei soita konserttisalissa?  Mitä siellä oikein tapahtuu?

Teatterin ja salin yhteinen katsojamäärä on vähentynyt noin 30 000:lla, kongressit ovat loppuneet. Se on valtava menetys kaupungin  hiljaiselle talvikaudella.
Tämä ei voi olla näkymättä hotellien ja ravintoloiden toiminnassa.

Kuitenkin on tämä meidän oma teatterimme tarjonnut päättyvällä kaudella seitsemän erilaista näytelmää sekä huikean vappushow’n: Pojat, kabaree, Viimeinen suuri rakastaja, Avioliittosimulaattori, Muovimeri, Otello  ja Broken melodies.
Teatteri teki myös historiaa: Suomen ensimmäinen nais-Otello. Kevättodistukseen taiteellisesta toiminnasta ysi puoli, vähintään.

Tällainen puurtaminen ja luovuus voitaisiin jo palkita. Erinomainen palkinto olisi esimerkiksi päätös siitä, että Savonlinnaan rakennetaan uusi, parisataapaikkainen teatteritalo.
Hyviä paikkojakin olisi nyt tarjolla: Savola, Kirkkolahti tai entisen viljasiilon paikka tai uuden kirjaston viereinen tontti, Vanhan aseman vieressä. Näistä vain kirjaston naapurusto on kaupungin omistuksessa.
Kisalinnan entisen teatteritilan kunnostaminen olisi yksi ratkaisu. Talo on remontin tarpeessa, eikä kukaan ehkä nyt tiedä, kuinka suuren.

Piakkoin aletaan toivottavasti selvittää, mikä olisi paras ratkaisu. Toivottavasti laitetaan viisaat päät yhteen ja mietitään ilman sarvia ja hampaita, miten saadaan teatterille tila, joka toimii taiteellisesti ja taloudellisesti kiitettävästi. Imatralla voi käydä opintomatkalla.
Kaikkein ratkaisujen perusta tulisi olla se, että Savonlinnassa on ammattiteatteri nyt ja jatkossa.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa
riitta-leena.lempinen-vesa@ita-savo.fi
Kirjoittaja on Itä-Savon kulttuuritoimittaja