Kolumni: Toivakan päätös ei yllättänyt

Lenita Toivakka (kok.) on ilmoittanut jättävänsä politiikan. Hän ei asetu enää ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Päätöstään Toivakka perustelee muun muassa sillä, ettei hänen sydämensä polte ja into ole enää sama kuin kaksitoista vuotta sitten, kun hän eduskuntatyön aloitti. Politiikasta on myös osattava väistyä oikeaan aikaan.

Juuri näin. Kunniakkaampaa on luopua vapaaehtoisesti kuin tulla hylätyksi vaaleissa. Ehkä Toivakka aisti, että hänen parasta ennen päivämääränsä politiikassa on ohi. Siksi ilmoitus ei yllättänyt.

Savonlinnan seudulla tuskin itketään Toivakan perään. Hänen aikaansaannoksensa Savonlinnan hyväksi ovat olleet kovin köykäisiä. Mutta mihinkäs se mikkeliläinen karvoistaan pääsee.

Erityisen katkeria Savonlinnassa ollaan Toivakan toimettomuudesta Savonlinnan OKL:n puolustamisessa. Siinä häneltä maakunnan ministerinä olisi odottanut paljon topakampaa otetta. Siinä olisi ollut paikka panna vaikka oma asema likoon asian puolesta kuin joutua ministerikierrätykseen ”yleisistä syistä”.

Mitään en väitä, mutta sielunvihollinen on minunkin korvaani kuiskutellut, että OKL:n siirto Joensuuhun sopi Toivakalle paremmin kuin sen säilyttäminen Savonlinnassa. Toivakka-yhtiöihin kuuluva rakennusliike on näet aktiivinen toimija Joensuussa. Kerrostalojen purkamisesta Savonlinnassa huolehtivat sitä vastoin muut.

Mutta pois se minusta, että näillä asioilla jotain yhteyttä olisi. Ei suinkaan.

Blogissaan maakuntavaltuuston puheenjohtajanakin aikaisemmin toiminut Toivakka valittaa, että maakunnan epäyhtenäisyys ja riitely syövät elinvoimaamme.

Totta. Mutta riitaan tarvitaan aina vähintäänkin kaksi osapuolta. Eikä Mikkeli suinkaan ole ollut se osapuoli, joka olisi yhteistyöstä maakunnan edun nimissä paljon piitannut.

Tuorein esimerkki on sote.

Virkamiehet neuvottelivat hyvin pitkälle menneen yhteistyökuvion Mikkelin ja Savonlinnan välille, mutta mikkeliläiset poliitikot sen romuttivat. Se siitä yhteistyöstä.

Toivakan peräänkuuluttamaa yhteistyötä olisi tarvittu myös OKL:n puolustamisessa. Väki vähenee sen päätöksen takia Etelä-Savosta sellaista vauhtia, että kohta meillä ei ole koko maakuntaa, jonka yhteistyöstä pitäisi olla huolissaan.

Mutta jäähän meille Mikkeli ja Mikkelin Jukurit.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com

Uusimmat uutiset