Launo Päivätie kolumnissaan: Johtamiskulttuurissa kaikuja Pohjois-Koreasta

Tuskin aavisti kaupungilta eläköitynyt Harri Halko, millaisen Pandoran lippaan avasi arvostellessaan Itukan haastattelussa kaupunginjohtaja Janne Laineen johtamiskulttuuria.

Pari Halolle tyypillistä kaunokielistä lausetta mursi padon.

Vuosikausia Äkkiväärän käytävillä, kabineteissa ja kuppikunnissa kuiskuteltu tyytymättömyys on purkautunut yleisönosaston kirjoituksissa ja niiden kommentoinneissa.

Halon, Jonne Tynkkysen ja Janne Neuvosen ymmärtääkseni rakentavassa hengessä esittämä kritiikki on tyrmätty lähes alkuunsa.

Arvostelun syvällisempiä ymmärtäjiäkin on ollut, mutta enemmistö on tainnut olla niitä, joiden mielestä entisen virkamiehen, märkäkorvapoliitikon tai Googlen käyttöä osaamattoman yrittäjän on parempi olla puuttumatta asioihin, jotka eivät heille kuulu.

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Tynkkysen kritiikistä Laine kävi vastahyökkäykseen ja syytti tätä itseään huonosta henkilöjohtamisesta. Tynkkynen kun oli sivistyslautakunnan puheenjohtajana julkisesti kyseenalaistanut sivistysvirkamiesten Laineen määräyksestä laatimat laskelmat kouluverkon karsimiseksi.

Herran pelko on viisauden alku – tai sitten ei.

Neuvosen saamaa kohtelua kaupunginjohtaja sentään ymmärsi pahoitella, kun tälle ei toimitettu luvattuja tietoja kaupungin palveluista Savonlinnaan sijoittumista suunnittelevan yrityksen henkilökunnalle.

Pyydetyt tiedot ehkä löytyvät kaupungin nettisivuilta, mutta kun kyse on työpaikoista ja uusista asukkaista, niin luulisi sen saavan vipinää kaupungin elinkeinotoimeen. Ja olisihan siitä voinut laatia vaikka yhtätyhjänkanssa aiesopimuksen, jolla saa ainakin kuvansa lehteen, jos ei muuta.

Herran pelko on viisauden alku – tai sitten ei.

Syytä lienee niin sysissä kuin sepissäkin. Mutta jotain kaupungin johtamiskulttuurista ja herran pelosta kertoo se, että sitä kritisoineiden mielipiteet pyritään oitis mitätöimään ja tai ainakin niitä vähätellään.

Suorastaan säälittäviä olivat esimerkiksi kaupungin johtoryhmän ja pääluottamusmiehenä kaupungilla olleen Aila Makkosen Suuren johtajan ylistykset tämän lehden mielipidepalstalla.

Jokin mättää ja pahasti, kun näin läpinäkyvillä ja ylitsevuotavilla kehuilla pitää pomon itsetuntoa pönkittää. Sokea Reetakin näkee kirjoituksissa tilaustyön leiman. Ne ovat kuin kaikuja Pohjois-Koreasta.

Harmillista koko jupakassa on se, että epäkohtien korjaamiseksi ja kaupungin kehityksen kääntämiseksi tarkoitettu keskustelu uhkaa tussahtaa suutariksi.

Kaupunginhallitus nyt paljon vartijana. Käytyä keskustelua ei voi sivuuttaa olankohautuksella.

Tuntemattoman Hietalaa vapaasti lainaten: ”En mää täsä syyllissi kaipa yhtikäs” vaan kaupunginhallitukselta isännän ääntä. Tai emännän. Hänen tehtäviin se kuuluu kaapin paikka näyttää. Kaupunginjohtajallekin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com

Uusimmat uutiset

Kommentoidut