Launo Päivätie kolumnissaan: Verkkoinvestoinnit hyvä bisnes sähkön jakeluyhtiöille

Suur-Savon Sähkö Oy ilmoitti taannoin maksavansa omistajilleen viime vuodelta ennätysosingot. Näinhän se markkinataloudessa on. Osakeyhtiön tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen.

Suur-Savon Sähkö ei kuitenkaan ole ihan tavallinen osakeyhtiö. Sen omistajat eivät ole kasvottomia pääomasijoittajia, vaan suurelta osin maakunnan kuntia.

Yhtiön suurimpia osakkeenomistajia ovat Mikkeli, Savonlinna ja Juva. Savonlinna kuittaa sen ennätysosinkoja yli 800 000 euroa, Mikkeli melkein miljoonan ja Juva puoli miljoonaa.

Me kuluttajat maksamme sähkölaskussamme piiloveroa kunnalle. Sähköyhtiön johto selitteleekin ennätysosinkoja nimenomaan sillä, että raha jää maakuntaan. Sitä ei piiloteta veroparatiiseihin.

Onhan se näinkin, mutta voisi se olla toisinkin.

Kuluttajien ymmärrykseen ei mene, että samaan aikaan kun sähköyhtiö maksaa omistajilleen ennätysosinkoja, se on korottanut tytäryhtiönsä Järvi-Suomen Energian perimän siirtohinnan taivaisiin. Ja lisää korotuksia on luvassa. Niitä perustellaan sähkönjakelun turvaamiseksi tarvittavilla verkkoinvestoinneilla.

Verkkoinvestoinnit eivät ole ongelma jakeluyhtiöille

Jakeluyhtiöille verkkoinvestoinnit ei ole ongelma. Se on niille erittäin kannattavaa bisnestä. Tämän jakeluyhtiöt jättävät siirtomaksujen hinnankorotuksia perustellessaan kertomatta.

Sallittu jakeluyhtiöiden tuotto on sidottu sijoitettuun pääomaan. Jokainen maahan upotettu kaapelimetri ja uusi muuntaja lisäävät yrityksen pääomaa ja siihen sidottua tuottoa.

Tuoton mahdollisuus on lähes rajaton, sillä investoinnit yhtiö voi siirtää suoraan kuluttajahintoihin. Sähkömarkkinalaki sallii jakeluhintoihin vuosittain jopa 15 prosentin korotuksen.

Jakeluyhtiöt ovat alueellisia monopoleja. Niiden toimintaa valvoo Energiavirasto. Jakeluyhtiöille sallittu pääoman tuottoprosentti on tällä hetkellä noin kuusi prosenttia.

Vapaassa markkinataloudessa kuuden prosentin pääoman tuotto ei ole kohtuuton, mutta monopoliyhtiölle se on kuin taivaan lahja. Monopoli saa huseerata kilpailemattomilla markkinoilla lähes mielin määrin. Sillä ei ole toiminnassaan mitään riskiä. Riskin se voi surutta siirtää asiakkaidensa maksettavaksi. Ja taas on rahaa, josta jakaa omistajille ennätysosinkoja.

Tätä selittää Suur-Savon Sähkön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen lehtihaastattelussa, että monopolista huolimatta ”siirtohinnoittelu on ollut vuoden 2018 aikana kohtuullinen. Se olisi voinut olla korkeampikin. Siirtohinnoissa on ollut ottamatonta tuottoa kymmeniä miljoonia euroja.”

Herran jestas tätä monopolin ylimielisyyttä. Suut suppuun valittajat! Olkaa tyytyväisiä, että emme ole kuin muut. Emme revi kuluttajien selkänahasta kaikkea sitä minkä laki sallisi.

Kun Suur-Savon Sähkö seuraavan kerran vie luottamushenkilöitään hiihtoseminaariin Lapin hangille, otettakoon yhdeksi luennon aiheeksi kuluttaja-asiakkaiden kunnioittaminen.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com