Päätoimittajalta: Mikkelin oma mediakohu kuvastaa kaupungin ilmapiiriä

Median riippumattomuus ja valtaapitävien toiminta mediasuhteissa ovat värittäneet uutisviikkoa. Etelä-Savossa saatiin oma paikallisuutinen kyseisestä aihepiiristä, kun kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) ja Mikkelin Kaupunkilehden välille syntyi julkinen kiista.

Median riippumattomuus ja valtaapitävien toiminta mediasuhteissa ovat värittäneet uutisviikkoa. Etelä-Savossa saatiin oma paikallisuutinen kyseisestä aihepiiristä, kun kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) ja Mikkelin Kaupunkilehden välille syntyi julkinen kiista.
Tällä hetkellä kolumnistina toimiva Tapio Honkamaa kirjoitti päättyvästä valtuustokaudesta. Asian jatkokäsittely alkoi julkisuudessa, kun toimitusjohtaja Jukka Ahokas paheksui Mikkelin Kaupunkilehden saamaa, uhkaavaksi koettua palautetta kyseisestä kolumnista. Kriittistä palautetta oli lähettänyt Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Satu Taavitsaisen lisäksi demarivaltuutettu Raine Lehkonen.
Kaupunkilehden mukaan palauteviesteissä muun muassa uhattiin mainoseurojen menetyksellä kirjoituksen sisällön vuoksi. Kirjoittamassaan vastineessa Taavitsainen korosti, ”ettei arvostele lehden toimitusjohtajaa yrittäjänä”.
Ilmoitustulojen menettämisellä uhkaaminen on painostamista, joka on täysin harkitsematonta minkäänlaisessa luottamustehtävässä olevalle henkilölle.
Journalismissa normaali menettely on se, että virheet oikaistaan. Asiat eivät korjaudu uhkailemalla, vaatimalla tai painostamalla oli panoksena aineeton tai aineellinen asia.
Länsi-Savon kohdalla Satu Taavitsainen on viitannut lehden tilaamiseen tai tilaamatta jättämiseen, mikä on lähinnä kiukuttelua. Hän on arvostellut lehteä erittäin kovasanaisesti muun muassa ilmapiiriselvityksen uutisoimisesta ja tasapuolisuuden puutteesta. Usein viestit ovat tulleet joko suoraan toimittajille tai päätoimittajalle Taavitsaiselta itseltään tai Raine Lehkoselta.
Yksi esimerkki erikoisesta tilanteesta on viime keväältä. Taavitsainen ja kaupunginjohtaja Timo Halonen riitelivät sosiaalisessa mediassa koululaisten terveystarkastuksista Halosen provosoiduttua facebookissa esitetyistä syytöksistä. Kun aiheesta alettiin tehdä juttua, halusivat Halonen ja Taavitsainen vaimentaa kohun perumalla aiheeseen liittyvät haastattelunsa, koska toimituksen toivottiin ymmärtävän, että asia oli paras hoitaa ilman julkisuutta. Vaatimuksesta huolimatta toimitus kertoi poikkeuksellisesta tilanteesta kahdessa eri yhteydessä avaten myös haastattelulausuntoja.
Tuore mediakohu on merkityksellinen siksi, että se ilmentää Mikkelin tilannetta yleisemminkin. Kaupungin ongelmat eivät ratkea sillä, että moni kokenut valtuutettu jättää kyllästyneenä ja väsyneenä paikallispolitiikan. Ikävää on sekin, että useat pätevät viranhaltijat ovat lähteneet erilaisista syistä.
Osa paikallispoliitikoista, jopa demarien sisällä, pitää Taavitsaisen kanssa työskentelyä vaikeana. Harva uskaltaa tai haluaa puhua asiasta suoraan julkisuudessa, mikä hankaloittaa koko tapauksen avaamista. Ilman suoraa puhetta asiat eivät muutu.

Kirjoittaja on vastaava päätoimittaja.

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas