Kolumni: Jonkun mielestä liikenneympyröitä ei ole olemassakaan — Mutta miten asia oikeasti onkaan?

Ajoin Laitaatsalmen väliaikaiseen liikenneympyrään ensimmäisen kerran palatessani iltahämärissä lomalta. Itukan verkkolehti oli kertonut paikan olevan vaikea hahmottaa.

Liikenneympyräkeskustelujen sivujuonteena käynnistyy aina väittely sanoista. Onko oikea sana liikenneympyrä vai kiertoliittymä?

Jonkun mielestä liikenneympyröitä ei ole olemassakaan. Jonkun mielestä liikenneympyrä on iso ja kiertoliittymä pieni.

Totuus on, että Suomen tieliikennelainsäädäntö ei ole koskaan tuntenut sanaa kiertoliittymä. Vuonna 1998 säädetyn asetuksen mukaan liikenneympyrään tulevan on väistettävä liikenneympyrässä ajavaa, mikä osoitetaan kärkikolmiolla.

Tänä syksynä eduskuntakäsittelyyn tuleva uusi tieliikennelaki määrittelee liikenneympyrän ensimmäisen kerran lakitasolla. Lakiluonnoksen mukaan jokaista ympyrän liittymää pidetään väistämissääntöjä sovellettaessa erillisenä risteyksenä. Liikenneympyrässä ajavia väistetään, koska ympyrään tullaan kärkikolmion takaa.

Kiertoliittymää lakiluonnos ei tunne.

Arkikäytössä sanat tarkoittavat samaa. Liikenneympyröistä puhuu poliisi. Kiertoliittymistä puhuvat liikennevirasto ja insinöörit.

Sanat ovat tärkeitä.

Kiertoliittymä tai jokin muu kuvaava sana voisi olla hyödyllinen silloin, kun järjestely on tilapäinen — ei selvä ympyrä ollenkaan, vaan säännöttömän muotoinen peräkkäisten risteysten muodostelma.

Tällä kertaa ympyräkeskustelu Savonlinnassa käynnistyi Laitaatsalmen siltatyömaan länsipäässä olevasta väliaikaisesta liikenneympyrästä.

Tuohon ympyrään minä ajoin ensimmäisen kerran palatessani iltahämärissä lomalta, Juvalta päin. Itukan verkkolehti oli kertonut paikan olevan vaikea hahmottaa. Mainitsin asiasta kyytiläisellekin. Olin erityisen varovainen.

Näkyvissä oli vain yksi auto, joka mielestäni ihan selvästi oli menossa suoraan länteen. Olisin siirtynyt ympyrään, jos kyytiläinen ei olisi kiljaissut.

Se Juvalle päin ajanut auto oli yhtäkkiä edessäni.

Olisiko minua tässä tilanteessa auttanut, jos liittymää olisi kutsuttu vaikka sykkyräksi eikä liikenneympyräksi? Ehkä.

Kirjoittaja on Itä-Savon toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.