Pyhäpäiväksi: "Nuorten kanssa pohdittaessa tulimme tulokseen, että elämässä selviää pitkälle kolmella sanalla: kiitos, anteeksi ja rakas"

Seurakuntapastori Sari Vauhkonen vietti ikimuistoisen viikon rippileirillä nuorten kanssa.

Sain viettää jälleen yhden ikimuistoisen viikon rippileirillä nuorten kanssa pohtien elämää ja sen ihmeellisyyksiä. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli, kun teimme yhdessä konfirmaatiomessun saarnaa ja pohdimme, mitä Jeesus haluaa sunnuntain evankeliumissa kertoa juuri meille. Jeesus kehottaa seuraajiaan yksinkertaisella ohjeella ”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.”

Millainen maailma olisi, jos kaikki noudattaisivat Jeesuksen ohjetta? Varmasti parempi paikka, totesivat nuoret. Kaikilla olisi hyvä olla ja elämä olisi seesteistä ja rauhallista. Helppoa Jeesuksen ohjeen noudattaminen ei kuitenkaan ole, sillä aika ajoin meistä jokainen toimii aivan toisin kuin pitäisi. Unohdamme läheisemme ja ajattelemme vain itseämme ja omaa parastamme.

Nuorten kanssa pohdittaessa tulimme tulokseen, että elämässä selviää pitkälle kolmella sanalla: kiitos, anteeksi ja rakas. Jos nuo sanat oppii lausumaan elämänsä aikana rehellisesti, toiset huomioon ottaen, pääsee jo pitkälle. Kiitos unohtuu niin usein, anteeksi on vaikea pyytää ja vielä harvemmin tulee lausuttua läheiselle, että olet rakas. Liian harvoin saamme kuulla olevamme rakkaita. Tuntuu kuin panttaisimme yhtä maailman tärkeimmistä sanoista, kun emme muista lausua rakkaimmille, että olet rakas.

Jumala rakastaa meistä jokaista. Onhan hän meistä jokaisen luonut juuri sellaiseksi kuin olemme. Hän antaa meille suuressa rakkaudessaan Poikansa tähden anteeksi, kun sitä häneltä pyydämme. Liian harvoin me vain muistamme kiittää elämän keskellä siitä kaikesta hyvästä, jota olemme saaneet osaksemme.
Miten elämämme muuttuisikaan, jos emme säästelisi sanoja kiitos, anteeksi, rakas? Nuo kolme pientä sanaa, mutta sitäkin arvokkaampia ja tärkeämpiä Jumalan maailmassa.

Sari Vauhkonen
Kirjoittaja on Punkaharjun kappeliseurakunnan seurakuntapastori