Launo Päivätie kolumnissaan: Mikkeli sai mitä tilasi

Sosterin ja Tekonivelsairaala Coxan aiesopimus ulkoistaa Savonlinnan keskussairaalan tekonivelleikkaukset Coxan toiminnaksi on pitkästä aikaa hyvä uutinen.

Toteutuessaan suunnitelma turvaa paitsi tekonivelleikkaukset, myös keskussairaalan muuta toimintaa.
Savonlinna ja Mikkeli ovat kiistelleet kirurgian työnjaosta pitkään. Keväällä Sosterin ja Essoten virkamiesten kesken syntyi sopu, joka olisi keskittänyt tekonivelleikkaukset Savonlinnaan. Hetken aikaa jo luultiin, että jokohan vanhat sotakirveet suljettiin sovinnon kaivoon.
Ilo oli ennenaikaista. Mikkelin luottamushenkilöille työnjako ei kelvannut. He halusivat tekonivelet Mikkeliin.

Hieman taustaa miten tähän tultiin.
Mikkelissä päätöksenteon kulisseissa häärii joukko lääkäreitä, joiden yksityisille bisneksille on eduksi vetää lujasti kotiin päin.
Mikkelin keskussairaalan kirurgian ylilääkäri Hannu Paajanen valittiin alkuvuodesta Essoten ja Sosterin yhteiseksi kirurgian ylilääkäriksi.
Hänen tehtävänään oli selvittää kirurgian työnjakoa sairaaloiden kesken. Pesti loppui jo koeajalla, kun Paajaselle selvisi, että Savonlinna pitää kiinni tekonivelistä.

Paajanen on myös mikkeliläisen yksityisen lääkäriasema Ikioman lääketieteellinen johtaja. Oliko hän Essoten ja Sosterin yhteisvirassa Troijan hevonen, mene ja tiedä.

Niin makaa kuin petaa

Lääkäri on myös Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk.). Hän on sekä Essoten että Ikioman hallituksissa ja pitää yksityisvastaanottoa perustamassaan Ikiomassa.

Mikkeliläistä kuntapolitiikkaa läheltä seuraavat tietävät kertoa, että Kuikka sukkuloi sujuvasti julkisen ja yksityisen terveydenhuollon selkävesillä ja on vahva vaikuttaja.

Essoten ja Osuuskauppa Suur-Savon puoliksi omistaman Etelä-Savon Työterveys Oy:n toimitusjohtaja on puolestaan lääkäri Pirkko Valtola. Hän on toimitusjohtaja myös Ikiomassa, jonka nykyinen pääomistaja on Essoten ja osuuskaupan Työterveys Oy. Valtola on myös Osuuskappa Suur-Savon edustajistossa.
Äitinsä johtamassa firmassa työterveyslääkärinä toimiva Oskari Valtola on Mikkelin kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.

Kansanedustajaksi tulevissa vaaleissa tähtäävä Oskari Valtola (kok.) on näkyvästi vastustanut tekonivelten keskittämistä Savonlinnaan muun muassa Mikkelin Kaupunkilehdessä, jonka päätoimittajan Tapio Honkamaan puoliso on puolestaan Etelä-Savon Työterveyshuollon varatoimitusjohtaja.

Sellaiselta ajatukselta ei voi välttyä, etteikö tekonivelväännön vaikuttimena Mikkelissä ollut nimenomaan sikäläinen yksityinen lääkäribisnes.
Jos ajatuksena oli, että Savonlinnan leikkaukset siirtyvät Mikkeliin, on potilaiden kulkusuunta Sosterin Coxa-ratkaisun jälkeen todennäköisesti päinvastainen.
Niin makaa kuin petaa. Siinäpä ajattelemisen aihetta Mikkeliin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com