Kolumni: Pessimisti ei pety

..siltarumpupolitiikkaan tuskin on paluuta.

Kuinkahan monta kertaa olenkaan sanonut, että Etelä-Savo on muutakin kuin Mikkeli ja sen lähikunnat. Maakunnan yhteiseen identiteettiin en ole uskonut enää aikoihin. Maakuntaradiokin on nykyisin Yle Mikkeli, ja se kyllä kuuluu.
Aasinsillalla aiheeseen. Lähinnä huvittuneena seurasin Yle Mikkeliä päivänä, jolloin Jari Lepän ja Antti Häkkäsen ministerinimitykset varmistuivat. Sitä hehkutettiin radiossa koko päivä sellaisella innolla ja intonaatiolla, jota Pohjois-Korean radiossakin olisi kuunneltu kateudesta kalpeina.
Onhan se iso asia, että maakunnasta saadaan ministereitä oikein pareittain, mutta ei sillä taivaat aukene. Ministerit eivät edusta hallituksessa maakuntiaan, vaan maata ja sen parasta. He kyllä tuntevat ja tietävät maakunnan ongelmat ja osaavat suhtautua niihin myötätunnolla, mutta siltarumpupolitiikkaan ei ole paluuta.

Onhan meillä ollut ministereitä ennenkin. Omassa lähimuistissani ovat Jouni Backman ja nyt viimeksi Lenita Toivakka.
Jouni ilmoitti heti nimityksensä jälkeen, että hän ei vedä kotiin päin. Sen lupauksen Jouni myös piti, lukuun ottamatta sitä, että junaili Mikkelin Itä-Suomen läänin pääkaupungiksi. Savonlinnassa se muistetaan.
Lenitalla puolestaan olisi ollut tuhannen taalan paikka vaikuttaa opettajankoulutuksen säilymiseen Savonlinnassa, mutta ainakin meille Savonlinnassa jäi käsitys, että mikkeliläisministerin toiminta asiassa oli ponnetonta ja halutonta.

Leppä ja Häkkänen ovat kumpikin kovaksi keitettyjä politiikan ammattilaisia. Realiteetti kuitenkin on, että Savonlinnan seutu on Pertunmaan ja Mäntyharjun näkövinkkelistä katsottuna periferiaa. Ei siis pidä asettaa heihin liian suuria odotuksia.
Pessimisti ei pety, on pääministeri Juha Sipiläkin sanonut. Sipilän ja hänen hallituksensa suhteen meidän kannattaa siis olla pessimistejä, ettemme toiste pety sen lupauksiin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.