Launo Päivätie kolumnissaan: Ennen kaikki oli paremmin

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun katsoin älytelkkarista Tuomas Kyrön luoman Mielensäpahoittajan hahmosta tehtyä televisiosarjaa.

Ennen kaikki oli paremmin. Aikoinaan radiossa, kirjoissaan ja ensimmäisessä elokuvassaan (sitä toista en ole nähnyt) Mielensäpahoittaja siunaili maailmanmenoa sellaisen vanhan jäärän aitoudella, johon oli helppo samaistua. Se oli vertaistukea se.

Ikävä on aikoja, jolloin viihdeohjelmat olivat vielä viihdettä.

Mutta nyt on Kinnusen Heikki pantu pelleksi sellaiseen hömppäsarjaan, jossa ei ole päätä eikä häntää. Se on sitä, että haalitaan muutama julkkis, tuodaan kameramies (vai liekö niitä jo naisiakin) paikalle ja aletaan hökeltämään tekovitsikkäästi ilman älyllistä käsikirjoitusta puuta heinää.

Samanlaisia juostenloroteltuja televisiosarjoja on kaikilla kanavilla. Ei niiden tekemisessä vaivaa nähdä, eikä aina oteta asioistakaan selvää, kunhan vain säntäillään sinne tänne ja rökelletään mitä sylki suuhun tuo.

Ennen kaikki oli paremmin. Ikävä on aikoja, jolloin viihdeohjelmat olivat vielä viihdettä. Huolella tehtyjä ja etukäteen suunniteltuja. Joskus kyllä hölmöjä katsojia varten valmiiksi naurettuja, joka sekin turha tapa lienee tuotu meille Ameriikoista.

Vielä ovat nämä televisiouutiset. Nekin on pilattu niin, että nyt uutistenlukijat koikkelehtivat ympäri studiota kukkamekoissaan ja piikkikorkokengissään niin että katsojaparalta menee uutiset siivu suun.

Kun kumppani vieressä kiljuu kesken Meksikon rajamuurin rakentamisen tai eduskunnan sote-äänestyksen, että ”kato millainen mekko, tai hyi miten ruma ravatti”, niin yritä siinä sitten keskittyä tärkeisiin maailmanpoliittisiin asioihin tai yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Muotinäytös televisiouutisista on tehty ja uutistenlukijoista mannekiineja. Ennen kaikki oli paremmin. Kun Lindin Arvi ja Polttilan Eeva uutisia lukivat, niin ei siinä katsojan ajatukset harhailleet mekoissa ja ravateissa. Uutisten aika istuttiin sohvalla asialliseesti ja arvokkaasti ja seurattiin tarkasti mitä heillä oli kerrottavanaan.

On minulla henkilökohtainenkin ongelma, alushousut nimittäin. Alennusmyynnistä ostin sellaiset urheilualushousut, jotka kuulemma imevät hyvin hikeä ja pitävät lämmintä. Mutta yksi puute niissä on: housuissa ei ole sepalusta!

Kyllä minä niin housuni kastelin, kun pilkkihaalari päällä yritin pissalle päästä. Se on tällaiselle vanhemmalle herrasmiehelle haasteellinen toimitus ilman sitäkin, ettei alushousuissa ole sepalusta.

Tuskin sitä on alushousuarkkitehti tarkoittanut, että housun lämpöominaisuus kestää pakkasella vain sen hetken minkä pissa on lämmintä.

Kyllä ennen oli kaikki paremmin. Flanellihousissa oli sepalus, jonka sai napeilla kiinnikin.

launo.paivatie@gmail.com