Launo Päivätie vaatii kolumnissaan: Vanhanpiian vero takaisin

Heureka! Eihän se olekaan yksin Savonlinnan ongelma, että kuolleisuus on suurempi kuin syntyvyys. Koko Suomihan siitä kärsii, jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Tätä menoa Suomen väkiluku kääntyy laskuun jo vuonna 2035. Ellei kehitystä saada kääntymään, kohta on aiheellista jälleen kysyä: kuka sammuttaa valot?

Tilastokeskuksen tuore väestöennuste maalaa synkän kuvan Suomen tulevaisuudesta. Lapsia syntyy vähemmän kuin nälkävuosina, vaikka elämme yltäkylläisyyden aikaa.

Tästäkös kaiken alan asiantuntijoina esiintyvät ekonomistit ja eduskuntavaaleihin valmistautuvat poliitikot ovat riehaantuneet.

Ekonomistit kantavat huolta työvoiman riittävyydestä, bruttokansantuotteesta, eläkejärjestelmistä ja verokertymistä. Poliitikot lisäävät siihen vielä madonluvut pohjoismaisen hyvinvointivaltion tuhosta. Se on edessä, ellei tämä katajainen kansa ala sikiämään.

Kohta on aiheellista jälleen kysyä: kuka sammuttaa valot.

Vaikka huoli on todellinen, on suorastaan vastenmielistä seurata sellaista keskustelua, että lasten tekemiseen tai tekemättä jättämiseen suhtaudutaan niin kuin lapsilla olisi vain taloudellinen arvo.

Antti Rinteen heitto lapsentekotalkoista ja Sari Essayahin ehdotus tuhannen euron vauvarahasta  ovat populismissaan halpahintaisia rimanalituksia.

Niin kuin nyt kukaan vastuullinen vanhempi ehdottaisi kumppanilleen, että mennäänpä kultaseni tuonne sänkykamarin puolelle ja käydään tonnin talkoisiin hankkimaan tulevien eläkkeiden maksajia ja BKT:n kartuttajia.

Alhainen syntyvyys on rikkaiden maiden ongelma. Eniten lapsia syntyy köyhissä kehitysmaissa, mutta useissa niissä lapsia hankintaankin huolehtimaan ikääntyvistä vanhemmistaan. Niissä ei ole sosiaaliturvaa eikä eläkkeitä vanhuuden varalle.

Välittömästi väestöennusteen julkistamisen jälkeen parahdettiin, että nyt tarvitaan pikainen eläkeuudistus, sillä eläkkeille ei tulevaisuudessa riitä maksajia.

Mitäpä jos tulevien eläkkeiden turvaamiseksi otettaisiinkin käyttöön vuonna 1975  poistettu vanhanpiian ja vanhanpojan vero.  Pantaisiin kaikki yli 24-vuotiaat naimattomat ja lapsettomat maksamaan korotettua veroluonteista eläkevakuutusmaksua, kun eivät suostu lapsentekotalkoisiin ja hanki uusia veronmaksajia.

Vanhanpiian ja vanhanpojan vero määrättäisiin tietenkin vain sellaisille, jotka itsekkyydestään, mukavuudenhalustaan tai yleensäkin nautinnollisista syistä johtuen jättävät kiljuvat kakarat hankkimatta.

Järjestelmän toimivuutta valvomaan tarvitaan tietenkin lapsihaluttomuusvaltuutetun virasto, joka sijoitetaan valtion kompensaationa Savonlinnan käräjäoikeudelta vapautuvaan kansliaan.

Äkkiväärässä luonnostellaan jo tätä tarkoittavaa aiesopimusta.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com