Kolumni: Suuri teatterivierailu

Talo elää tavallaan, vieraat lähtee ajallaan

Joidenkin mielestä olen taas ilonpilaaja, mutta mielestäni Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailun synnyttämä etukäteiskuohunta on saavuttanut Savonlinnassa kohtuuttomat mittasuhteet.
Odotukset vierailun vaikutuksesta ovat pilvissä. Tästä se uusi nousu alkaa, venäläisturisteja vyöryy seudulle invaasion tavoin ja rajakauppa puhkeaa uuteen kukoistukseensa. Sipilän kompensaatiot ovat tämän rinnalla kuin itikan pissi venäläisen ydinsukellusveneen hämmentämässä Itämeressä.

Totta kai korkea vieras pitää ottaa vastaan. Hänelle pitää olla kohtelias ja panna parasta pöytään. Se on vieraanvaraisuutta, jonka me melkein savolaiset jopa melkein taidamme.
Mutta että vierailusta kääntyisi seudun historiassa suorastaan uusi lehti, on vähintäänkin lievää liioittelua. Miten se Kekkonen aikoinaan sanoikaan, että talo elää tavallaan, vieraat lähtee ajallaan.
Neuvostoaikaisen pokkuroinnin lomassa on hyvä muistaa, että Suomen itsenäisyyttä juhlistamassa vieraanamme pistäytyi presidentti, joka ei ole aina antanut arvoa naapureidensa sisäiselle suvereniteetille. Esimerkkinä nyt vaikkapa Ukraina ja Krimin miehitys.

Venäjän viimeaikainen sotilaallinen pullistelu meille läheisellä Itämerellä ja sen ilmatilassa voi pahimmillaan johtaa kriisiin, jolla on vakavat seuraukset maailmanrauhalle. Ei tarvita kuin yksi vahinko, niin jo on helvetti valloillaan ihan tässä rantavesillämme.
Ihmisoikeudet ja sananvapaus ovat Venäjällä Putinin hallinnon rautaisessa puristuksessa. Oppositio vaiennetaan heittämällä sen johtajat tekosyillä tyrmään, hyvä jos henkiriepu säästetään.

Ei meillä silti ole syytä ryssävihaan. Kyllä venäläisten kanssa voi ja tuleekin tehdä yhteistyötä. Tuskin kansan enemmistö Venäjälläkään haluaa olla vihoissa naapureidensa kanssa.
Mutta sinisilmäinenkään ei auta olla. Sen luulisi historian meille opettaneen. Kaikessa mahtipontisuudessaan Putinin vierailukin oli vain suuren suurta teatteria.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.