Kolumni: Häirintää kokevat myös miehet, etenkin nuoret, komeat adonikset

Vaikka suurin osa häirinnästä kohdistuukin naisiin, asiasta käytävästä keskustelusta on tasa-arvo kaukana.

Kolumni: Häirintää kokevat myös miehet, etenkin nuoret, komeat adonikset

Eihän tätä pitäisi ääneen sanoa, mutta niin hyvällä asialla kuin #metoo-kampanja onkin, se on vahvasti sukupuolittunut.

Miehet ovat sikoja, härskejä rivouksia ja sopimattomia ehdotuksia naisille tekeviä, heitä hipelöiviä, kopeloivia ja kourivia moukkia kaikki tyyni.

Näin varmasti paljon onkin.

#metoo-kampanjan ansiota on, että pinnan alla kytevään ongelmaan on puututtu, tai ainakin siitä puhutaan. Se sai minutkin miettimään.

Kampanjan rohkaisemana tunnustan, että vuosien varrella olen itsekin saattanut syyllistyä nykymittapuun mukaiseen häirintään. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat sen kohteeksi joutuneet.

Mutta se tässä kampanjassa alkaa tökkiä, että niin kuin yleensäkin somessa esiin nousseissa kohuissa, se karkaa käsistä, menee niin sanotusti överiksi.

Sen verran olen tuota keskustelua seurannut, että asian ohella siellä puhutaan paljon myös asian vierestä.

Silloin, kun sukupuoliseen häirintään tai ahdisteluun liittyy esimerkiksi valta-aseman väärinkäyttöä, se on tuomittavaa.

Tai silloin, kun sen kohteeksi joutuva henkilö joutuu pelkäämään koskemattomuutensa tai turvallisuutensa puolesta, se on paitsi väärin, myös laitonta.

Taksikuskeilla tai baarimikoilla tulisikin olla oma #metoo-tilinsä.

Vaikka suurin osa häirinnästä kohdistuukin naisiin, asiasta käytävästä keskustelusta on tasa-arvo kaukana.

Häirintää kokevat myös miehet, etenkin nuoret, komeat adonikset.

Taksikuskeilla tai baarimikoilla tulisikin olla oma #metoo-tilinsä, jossa voisivat anonyymeinä kertoa, miltä tuntuu, kun keski-ikäiset humalaiset naiset käyvät käsiksi ja tekevät suorasukaisia ehdotuksia.

Edellisessä elämässäni jouduin hämmentävään tilanteeseen. Nuori, viehättävä naistoimittaja kujersi työnhakuhaastattelussa, ettei hän käytä rintaliivejä.

En muista, mitä siinä tilanteessa vastaukseksi sopersin, mutta jälkeen päin tilanteelle on naurettu yhdessä monet kerrat.

Mutta kuvitellaanpa, että minä olisin kysynyt samassa tilanteessa häneltä, käyttääkö hän rintaliivejä. Sitä tuskin olisi kuitattu huumorina.

Launo Päivätie
Kirjoittaja on vapaa toimittaja