Kolumni: Kouluruokaa olisi helppo parantaa — Jopa ilman isoja lisäkustannuksia

Soila Puurtinen

Kolumni: Kouluruokaa olisi helppo parantaa — Jopa ilman isoja lisäkustannuksia

Kaupunginvaltuutetun Lauri Kososen (vihr.) valtuustoaloite puolittaisi liha- ja maitotuotteiden käytön 2025 mennessä Savonlinnan seudun kouluissa.

Aloite on oikeaan suuntainen. Taloudellisesti olisi parempi kuitenkin panostaa ennemmin ruoan laatuun. Tämä vaikuttaisi erityisesti kouluruokaan, jolla on myös suurin ruokahävikki.

Tämänhetkinen kouluruoka on monen oppilaan mielestä syötävää, mutta ei välttämättä maistuvaa. Ruokaa otetaan normaaliannoksen verran, mutta suurin osa lopulta päätyy biojäteastiaan.

Vaikka ruoka ei näyttäsi pahalta, maku voi olla aivan muuta. Ei kouluruoan ole tarkoituskaan näyttää hyvältä, vaan olla ravitsevaa, mutta kaikki syövät ennemmin hyvää ruokaa kuin pahaa ruokaa, vaikka se olisi ravintoarvoltaan parempaa.

Moni väittää, että jos kouluruoka on ilmaista, ei ole hyvää syytä siitä valitttamiseen. Se onkin henkilökohtainen kysymys, ja kaikilla saa olla omat mielipiteensä. On kuitekin selvää, että laadun parantaminen vähemtäisi ruokahävikkiä ja valituksia ruoasta, joka puolestaan säästäisi kaupungin varoja pitemmällä ajalla.

Myös oppilaat ja muutkin ruoan syöjät olisivat tyytyväisempiä aterioihinsa. Asiaan auttaisi myös, jos kouluruoka olisi enenmmän kotiruoan kaltaista.

Tämä toki tarkoittaa, että kouluruoan budjettia täytyisi nostaa, mutta se maksaisi itsensä takaisin poisheitetyn ruoan vähetessä.

Eikä budjettia tarvitsee nostaa älyttömiä määriä. Viimeisimmän arvion mukaan seudullamme käytetään noin 2,36 euroa yksittäisen oppilaan ateriaan.

Myös jätteiden kuljetuskustannukset pienenisivät, mikäli ateriaa kohden käytettäisiin hieman enemmän rahaa.

Vasta tämän jälkeen olisi parempi alkaa suunnitella liha- ja maitotuotteiden vähentämistä, sillä silloin kouluruokaa ajateltaisiin hyvänä ja ravitsevana.

Tällöin kaikki voittaisivat. Oppilaat saisivat hyvää ja maistuvaa ruokaa, kun taas kaupunki joutuisi maksamaan ruoasta yhteensä vähemmän.

Tällä hetkellä lihan ja maitotuotteiden vähentäminen ei tuottaisi hirveästi tulosta, sillä hävikki pysyisi suunnilleen samana kuin se on tällä hetkellä.

Max Ravinen
Kirjoittaja on 9.-luokkalainen Kerimäen koulusta.