Kolumni: Etelä-Savo ei ole itseisarvo

Launo Päivätie muistuttaa, että asiantuntijoiden mielestä maakuntauudistuksen 18 maakuntaa on liikaa. Uskokaa tai älkää, niin Etelä-Savo on ensimmäisten joukossa, kun maakuntien määrää vähennetään, hän kirjoittaa.

Mikään organisaatio ei ole itseisarvo, kirjoittivat Mirja Haavikko, Vesa Kallio ja Teppo Leinonen hiljan tässä Itukassakin julkaistussa pamfletissaan, jolla he pyrkivät nostattamaan eteläsavolaista maakuntahenkeä.

Kaikki kolme ovat eteläsavolaisia järjestöjyriä, Haavikko yrittäjissä,  Kallio MTK:ssa ja Leinonen kauppakamarissa. Etelä-Savon maakunta on siis heille tavallaan itseisarvo. Sen edunvalvontatyö tarjoaa heille kohtuullisen hyvän toimeentulon, aseman ja vaikutusvaltaa.

Pamfletissaan kirjoittajat peräänkuuluttavat Etelä-Savoon omaa maakuntauudistusta. He haluavat purkaa maakunnan sisäisiä, itse rakentamiamme raja-aitoja.

Kirjoituksessaan he kysyvät: mihin eteläsavolaiset tarvitsevat esimerkiksi kahta alueellista sanomalehteä, kahta sairaanhoitopiiriä tai useampaa kuin yhtä puolueen piiriä? Mitä Etelä-Savossa asuva hyötyy niistä?

Kahteen ensimmäiseen kysymykseen on helppo vastata. Savonlinnan seudun, eli siis tämän Itä-Savon lukijat eivät kaipaa lisää Mikkelin uutisia. Niitä on heidän mielestään lehdessä nykyisinkin jo liikaa.

Haavikon, Kallion ja Leinosen kannattaisikin ensin kysyä järjestöjensä savonlinnalaisilta jäseniltä, tarvitaanko tällä seudulla omaa alueellista sanomalehteä, ennen kuin menevät moista möläyttämään.

Sairaanhoitopiirejä maakunnassa tarvitaan kaksi, koska Savonlinnan seudun asukkaat tarvitsevat sairaanhoitoa. Mitä lähempänä se on heille tarjolla, sen parempi. Se on kahden sairaanhoitopiirin hyöty seudun asukkaille.

Puolueen piireistä en sano yhtään mitään. Tavan tallaajalle on yhdentekevää onko niitä maakunnassa yksi tai kaksi, tai ei yhtään.

Mikäli kahdella puoluepiirillä vihjataan Keskustaan, niin ainakaan tämän hallituksen aikana Savonlinnan seudulle ei ole ollut hyötyä kummastakaan. Yhtä tyhjän kanssa molemmat.

Haavikon, Kallion ja Leinosen kirjoitusta ei edes tarvitse lukea kuin piru raamattua ymmärtääkseen, että heille Etelä-Savo on yhtä kuin Mikkeli ja sen ympäristö.

Tämän oli oivaltanut myös kirjoitusta Itukan netissä kommentoinut nimimerkki ”Erikoinen näkökulma”. Hänen mielestään kirjoittajat peräänkuuluttavat sitä mitä ei ole olemassa, eli eteläsavolaista identiteettiä.

Asiantuntijoiden mielestä maakuntauudistuksen 18 maakuntaa on liikaa. Uskokaa tai älkää, niin Etelä-Savo on ensimmäisten joukossa, kun maakuntien määrää vähennetään.

Kiihtyvä väestökato, väestön ikääntyminen sekä alhainen tulotaso eivät anna hyviä lähtökohtia Etelä-Savolle tuottaa maakuntauudistuksen sen hoidettavaksi siirtyviä palveluja.

Kuntaministeri Anu Vehviläinenkin on todennut, ettei maakuntien määrä ole kiveen hakattu. Joroinen ja Heinävesi lähtevät jo. Olisiko myös Savonlinnan syytä tähytä uutta yhteistyösuuntaa, purkaa maakuntien välisiä raja-aitoja Kaakkois-Suomeen päin?

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.