Launo Päivätie kyselee kolumnissaan: Kuka sammuttaa valot

Launo Päivätie kyselee kolumnissaan: Kuka sammuttaa valot

Savonlinnan väestötappio on kiihtynyt tänä vuonna sellaiseen vauhtiin, että on korkea aika miettiä, kuka kaupungin valot viimeisenä sammuttaa ja millaiset juhlallisuudet tapahtuman kunniaksi järjestetään.

Kaupungin alasajojaostossa on saatu valmiiksi laskelmat valojen sammuttamisen ajankohdasta.

Laskelmat perustuvat syyskuun lopun väestötietoihin. Niiden mukaan Savonlinnan väkimäärä on tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana huvennut 903 hengellä. Tasaisen vauhdin taulukolla vuoden väestötappio tulee siis olemaan noin 1 200 henkeä.

Mikäli vauhti jatkuu yhtä hyvänä, valojen sammuttamisjuhlaa päästään viettämään 28 vuoden kuluttua, vuoden 2046 lopulla.

Alasajojaostossa on puheenjohtajan esityksestä päätetty järjestää juhlat jo ennen vuodenvaihdetta, hänen nimipäivänään heinäkuun 29. päivänä heinäkuuta. Onhan tuolloin myös kaupungin syntymäpäivä ja väkeä jäljellä vielä sen verran, että toritapahtuma saadaan pystyyn.

Samalla oli määrä viettää myös kulttuuripääkaupungin 20-vuotisjuhlia, mutta niinhän siinä kävi, että itäsuomalaisten kaupunkien yhteishanke saada Savonlinna vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi kaatui Mikkelin välistävetoon.

Loppuvuosi kaupunkia valaistaan päreillä

Kansanjuhla järjestetään lakkautetun osuuspankin konttorin muistoksi pystytetyn torikellon ympärillä. Juhlan juontaa Janze, 87.

Ennen toritapahtumaa kaupungintalolla pidetään cocktail-tilaisuus valtiovallan edustajille.

Tilaisuudessa kaupunginjohtaja Janne Laine, 77, ojentaa pääministeri Juha Sipilälle, 85, muistion Parikkalan Syväoron rajanylityspaikan aluetaloudellisesta merkityksestä ja haukkuu tämän kompensaatiolupausten pettämisestä.

Toritapahtuman kunniavieraiksi kutsutaan kaikki vuonna 2018 Savonlinnassa syntyneet. Heitä ei montaa paikalle odoteta, sillä lähes kaikki ovat muuttaneet muualle. Nuorta sukupolvea juhlassa edustavat molemmat Kallislahden koulun oppilaat. Heitä varten paikalle tuodaan pomppulinna.

Juhlapuheen pitää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen, 70.

Puheen teemana on puhdas ja kaunis Saimaan luonto positiivisuuden voimavarana. Puhuja muistuttaa myös Sipilän hallituksen hyvistä aikaansaannoksista ja muovikassien turmiollisuudesta.

Savonlinnan valot sammuttaa presidentti Paavo Väyrynen, 100. Samalla hän esittää puolueille vetoomuksen, että nämä pyytävät häntä viidennelle presidenttikaudelle.

Loppuvuosi kaupunkia valaistaan päreillä. Ne kaupunkilaisille lahjoittaa vihreiden entinen kansanedustaja Heli Järvinen, 83.

Tulkoon vielä mainituksi, että entinen kansanedustaja Kaj Turunen, 85, ei v*tu**sensa vuoksi osallistu juhlallisuuksiin. Kokoomusta juhlassa edustaa kansanedustaja Panu Peitsaro, 75.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com