Kolumni: Miksi Laitaatsalmessa on kevyelle liikenteelle hissi, mutta siihen ei pääse?

Savonlinnan maine pyöräilykaupunkina on kohentunut huimasti, kiitos monen eri tekijän. Vaikka Olavinkadun remonttia parjattaisiin kuinka, en minä yhdy pilkkalaulukuoroon. Punaista baanaa pitkin on mellevää poljeskella. Vanhaa Olavinkatua ja sen kevyen liikenteen väylien ahtautta en halua edes muistella.

Ihan oma arvoituksensa on sitten se, miten pyöräilijät mahtuvat väylälleen oopperakauden alettua. Kokemuksesta muistan, että heinäkuun helteillä jalankulkijat hortoilevat Pitkälläsillalla kuin hunnilauma, laidasta laitaan, piittaamatta ollenkaan siitä, että jokaiselle asialle on oma paikkansa tässä maailmassa, niin myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille, eikä heidän pidä toisiinsa sekoittuman.

Harva ihminen koko maailmassa saa poljeskella niin hienossa maisemassa.

Ohikulkutie ja sen laidassa rannoilla ja metsässäkin kulkeva kevyen liikenteen väylä on myös mainio juttu. Tuskin liioittelen, kun sanon, että harva ihminen koko maailmassa saa poljeskella niin hienossa maisemassa.

Työtoverini kanssa olemme usein iltavuorosta palatessamme mykistyneinä katselleet Jukolansalon kohdalla punaisen auringon laskua Haapavedelle. Olemme päättäneet, että sitten, kun televisioon keksitään Suomen kaunein työmatka -kilpailu, niin me osallistumme siihen ja voitamme varmasti.

Uusi Laitaatsalmen silta on tuonut sekin uusia tuulia savonlinnalaispyöräilijöiden elämään. Kyllä on hienoa päästellä sillalta alamäkeen ja mitata samalla jollain teknisellä vempeleellä oma nopeutensa. Oma ennätykseni on 40,2 kilometriä tunnissa. Ja ilman yhtään lisäpolkaisua!

Mutta. Miksi Destia ei ole hoitanut yhteyttä sillan itäpään hissin alatasanteelle? Viime kesänähän se jo oli käytössä, mutta nyt ei.

Nyt kaupungin suunnasta tulija joko joutuu polkemaan — tai taluttamaan — koko jumalattoman pitkän sillan ylös tai vaihtoehtoisesti kiertämään Laitaatsillantien kautta hissin keskitasanteelle.

Kyllähän salskeat atleetit ja nuoret urheilijat siltaa polkevat vaikka huvikseen, mutta entäs me muut? Voisi meidänkin liikuntaharrastustamme vähän tukea.

Hyvä Destia, anna meille meidän hissimme! Ja äkkiä! Kesä on niin lyhyt.

Kirjoittaja on Itä-Savon toimittaja