Kolumni: Oman onnensa seppä?

Kenen pää kestää, jos elämä on silkkaa kamppailua päivästä toiseen?

Eriarvoistuvassa yhteiskunnassa, jossa heikoimmat jäävät jalkoihin ja vahvimmat yksilöt pärjäävät, syntyy väistämättä myös mielenterveysongelmia.
Asiaa tutkinut teoreetikko Mark Fisher ei koskaan selvinnyt lapsuudessa syntyneestä eriarvoisuuden stigmasta, vaan riisti itseltään hengen 48-vuotiaana.
Kapitalistisessa ja uusliberaalissa ajatusmallissa oletetaan yksilöiden toimivan parhaiten kilpailemalla, omaa etuaan tavoitellen. Jokainen on oman onnensa seppä, toteavat hyväosaiset ottamatta huomioon, että ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa jo syntymästään lähtien.
Perusturva, varallisuus, lapsuuden ympäristö ja hoiva sekä älyllinen ja sosiaalinen kyvykkyys vaikuttavat selvästi tulevaisuuden näkymiin.

Valtaosa ”vapaamatkustajista” ja ”yhteiskunnan eläteistä” tekisi takuuvarmasti mieluummin töitä, kuin pyörittelisi peukaloitaan miettien, minkä laskun eräpäivää siirtäisi, että rahaa jäisi myös ruokaan ja vessapaperiin. Kun pesukone hajoaa, tilanne on lähellä katastrofia.
Kenen pää kestää, jos elämä on silkkaa kamppailua päivästä toiseen?

Äärirajoilla eläviä perheitä on paljon, ja Suomessa on suurtyöttömyyden vuoksi yhä enemmän lapsia, jotka menevät nukkumaan nälkäisinä. Kaikkein julminta on potkia maassa makaavaa.
Jos on niin onnellisessa asemassa, ettei tarvitse yhteiskunnan tukea elämiseensä, vähin mitä voi tehdä, on pitää suunsa kiinni.
Köyhyys aiheuttaa muutenkin häpeää ja syrjäytymistä. Paheksujan pilkka sattuu omaan nilkkaan viimeistään siinä vaiheessa, kun työpaikka menee alta.
Päättäjiltä täytyy vaatia toimia eriarvoisuuden vähentämiseksi jo senkin vuoksi, että mitä useamman mieli järkkyy, sitä kalliimmaksi se tulee.
Se, ettei voi olla varma toimeentulostaan, on omiaan aiheuttamaan turvattomuutta, joka taas johtaa mainittuihin mielenterveysongelmiin.

Pieni ihminen voi vain toivoa, että jos yhteiskunnan turvaverkko pettää, läheiset ottavat kopin.

Essi Kesti

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Sirpa Silmäri

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.