Launo Päivätie kolumnissaan: Raha ei riitä kaikkeen hyvään

Launo Päivätie kolumnissaan: Raha ei riitä kaikkeen hyvään

Tekisi mieleni taas sanoa, että sitä saa mitä tilaa. Mutta jääköön sanomatta, ettei loukkaannuta.

Luin tästä Itukasta uutisen sivistyslautakunnan tuskasta, kun raami kutistuu ja raha ei riitä kaikkeen nykyiseen hyvään. On säästettävä tai keksittävä lisätuloja.

Uutisessa lautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkynen (kesk.) lupaa, että lakisääteisistä perusopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta eli päivähoidosta ei tingitä. Ensiksi on alettava isolla kädellä katsoa vapaaehtoisia toimia.

Sellaisia vapaaehtoisia toimia, joissa pyörii isot rahat, ovat muun muassa uimahalli, jäähalli ja teatteri. Luvassa on siis jälleen itkua, parkua ja hammasten kiristystä.

Uimahallin käyttäjien mielestä siltä ei saa leikata, sillä se palvelee kansanterveyttä.

Teatterilta ei saa leikata, sillä Savonlinna on kulttuurikaupunki ja kaikkihan täältä lähtevät, ellei meillä ole omaa teatteria. Viimeinen lähtijä laskee esiripun.

Jäähalli on ihan oma lukunsa. Se on sellainen pyhättö, että menköön kaikki muu, kunhan jäähalli säilyy. Päinvastoin, jäähallin olisi syytä saada lisärahoitusta esimerkiksi uuden anniskelualueen aitaukseen.

Vaikka tekee kipeää, niin sivistyslautakunta ei voi maailman tappiin välttää puuttumista lakisääteisiin menoihinsa.

Luvassa on siis jälleen itkua, parkua ja hammasten kiristystä

Oppilasmäärät laskevat lähivuosina sellaista kyytiä, että kaupungin rahat eivät yksinkertaisesti riitä kaikkien nykyisten koulujen ylläpitämiseen. Mitä pitemmälle koulujen lakkauttamispäätöksiä lykätään, sitä enemmän joudutaan kuromaan ja karsimaan kaikesta muusta, myös opetuksesta.

Kun kyläkoulut ovat niin hyviä oppimisympäristöjä lapsille, niin kehiteltäköön niiden säilyttämiseksi uusia innovatiivisia ratkaisuja.

Lyhyellä matikalla on laskettavissa keskimääräinen oppilaskohtainen kulu kaupungin kouluissa. Maksettakoon se ja koulukyydityksistä syntyvä säästö esimerkiksi kylien vanhempainyhdistyksille, jotka ottavat vastuulleen kyläkoulujen ylläpidon.

Koulukiinteistöt kaupunki voisi luovuttaa yhdistyksille euron kappale, yhdistykset vastaisivat niiden ylläpidosta, oppilaiden kyydityksistä, kouluruokailusta ja opettajien palkkaamisesta. Opettajat palkattaisiin tietenkin koko vuodeksi, mutta velvoitettaisiin kesäkuukausiksi töihin maatiloille.

Se olisi koulun ja kotien välistä yhteistyötä parhaimmillaan. Ja voi sitä yhteisöllisyyden ihanuutta, joka tällaisesta innovaatiosta kylille pulppuaisi.

launo.paivatie@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja