Kolumni: Vaativa kansa säiden säätäjän pulmana

Hän, joka säät ja ilmat säätää, oli jo jonkun aikaa joutunut kuuntelemaan pienen mutta hyvin pippurisen pikkukansan protestointia maapallon pohjoislaidalla sijaitsevalta kolkalta. Tämä kyseinen ärhäkkä kansa oli sitä mieltä, että heidän lyhyt kesänsä on niin ainutlaatuinen juttu, että silloin säitten on oltava kohdallaan, tai muuten...! Niin mitä muuten? No, erotaan vaikka kirkosta tai vaihtoehtoisesti lyödään takapuolet penkkiin eikä suostuta mihinkään.

Säiden haltija oli tarjoillut tälle vähälukuiselle mutta valitettavan äänekkäälle väelle milloin kylmää, milloin lämmintä suvea, mutta aina oli tyytymätön metakka kiirinyt yläilmoihin.

Vihdoin keväällä 2019 yläkerran herra alkoi olla kurkkuaan myöten täynnä. Hän päätti tehdä 60:nnen ja 70. leveyspiirin välille sellaiset olot, että jokainen narisija olisi edes muutaman päivän tyytyväinen.

Hän aloitti monipuolisen tarjontansa toukokuussa. Kuun puolivälissä oli niin lämmintä, että ihmiset valittivat kuumuutta ja kirmailivat hikipäissään järviin heittelemään talviturkkejaan. Valituksen aiheena tosin silloin oli, että järvivesi oli liian kylmää.

Kun sää sen jälkeen sitten viileni, alkoi kuulua napinaa siitä, että yöpakkanen palelluttaa mustikan kukat ja että pölyttäjät eivät lennä tällä kelillä.

Kesäkuulle tultaessa säidensäätäjä tiesi olevansa hyvin kriittisen tarkkailun alla, sillä kesälomakausi alkoi olla kiihkeimmillään. Hän ajatteli lomanviettäjien olevan mielissään, kun laati heti kesäkuun alkuun oikein kivan kesäiset säät. Se ei kuitenkaan sopinut töissä olijoille, joilta tuli nyt ennennäkemätön vastalauseryöppy taivaalliseen asiakaspalvelupisteeseen: Kyllä sitä nyt on lämmintä ja sitten minun lomallani on varmasti kylmää ja sateista! Epäreilua!

Juhannusaattona oli lämpöä yli 20 astetta, ja juhannuspäivänä puhalsi vaihteeksi kolea ja voimakas tuuli. Eihän tämä näin nopeasti saa muuttua, kun on vain kesähepeniä mukana juhannuksen mökkireissulla, kuului katkera valitus maan päältä.

Heinäkuussa vaatimustaso vain kasvoi. Kesäjuhlia järjestelevät kylätoimikunnat vaativat yhtenä miehenä, että kissanristiäiset ja suuremmatkin bakkanaalit on sitten saatava viettää tyynellä poutasäällä, mansikanviljelijät pyytelivät aurinkoa, sienestäjät huusivat rankkasadetta. Oli siinä harmaaparralla pilven laidalla sovittelemista!

Heinäkuun viimeisinä päivinä hän pisti peliin kaikkensa, antoi hyvää hyvyyttään viikonloppuun huimaa hellettä. Mutta kelpasiko? No eipä kelvannut. Täällä ei saa nukuttua! Minua janottaa ja hanasta tulee vain lämmintä vettä! Sydämestä ottaa! kaikuivat huudot jostain alhaalta.

Valitusten pelästyttämänä ilmojen herra laski heti lämmöt lähes nollaan ja päätti välillä keskittyä brexitiin ja Iranin ydinohjelmaan.

ulla.ylisaari@ita-savo.fi