Kolumni: EU:n on tehostettava ilmastotoimiaan

8874a7c0-427a-45d6-834e-1a6fd7f67b3e

Kolumni: EU:n on tehostettava ilmastotoimiaan

Ilmastonmuutos on koko maailmaa yhdistävä haaste. Sen vaikutukset kohdistuvat tavalla tai toisella meihin kaikkiin.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää ilmaston lämpeneminen alle 2 asteessa, mieluiten lähempänä 1,5 astetta. Osana sopimusta EU on sitoutunut vähentämään päästöjään 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Päästövähennysten toteutus jakautuu kolmeen osioon: päästökauppaan, taakanjakosektoriin sekä maankäyttöön ja metsienhoitoon.

Päästökauppa kattaa karkeasti teollisuuden ja energiantuotannon, kun taas muun muassa liikenne, asuminen ja maatalous kuuluvat taakanjakosektorille. Taakanjakosektorilla jokaiselle jäsenmaalle on sovittu omat päästövähennystavoitteet. Päästökauppapuolella EU:n yhteinen tavoite on -43 prosenttia vuoden 2005 päästöistä ja Suomen päästökauppalaitokset kuuluvat tämän tavoitteen piiriin.

Päästökaupan perusajatus on yksinkertainen – hiilidioksidipäästöjä tuottavien toimijoiden tulee ostaa tarvitsemansa määrä päästöoikeuksia EU:n yhteisestä huutokaupasta. Ilmaisia oikeuksia jaetaan aloille, joihin liittyy merkittävä riski tuotannon siirtämisestä löyhemmän ilmastopolitiikan maihin. Seuraavan vuosien 2021-2030 päästökauppakauden säädöstö ohjaa toimijoita tehokkaammin kohti vähähiilisiä investointeja.

Päästökauppa osoittaa voimaansa.

Päästökauppa on kustannustehokas tapa pienentää päästöjä ja ohjata investointeja puhtaisiin teknologioihin. Se kuitenkin kattaa vain noin 40 prosenttia EU:n kokonaispäästöistä ja osuus laskee päästövähennysten myötä, kuten kuuluukin. Päästökauppa osoittaa voimaansa. Esitin tämän viikon keskiviikkona tavatessani EU-kollegoitani Pariisissa päästökaupan laajentamista kiinteistökohtaiseen lämmitykseen, josta koko EU:ssa noin 75 prosenttia perustuu fossiilisiin polttoaineisiin.

Tiedämme, etteivät tähän asti päätetyt ilmastotoimet riitä ilmastonmuutoksen vaikutusten pitämiseen siedettävinä. Kaikkien on alettava tosissaan pohtia lisätoimia ja EU:n tulee osoittaa johtajuutta tässä työssä. Jatkamme tällä viikolla alkanutta keskustelua kollegoiden kesken siitä, miten EU tehostaa ilmastotoimiaan.

Kimmo Tiilikainen

kimmo.tiilikainen@eduskunta.fi

Kirjoittaja on asunto-, energia- ja ympäristöministeri (kesk.).

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet