Kolumni: Launo Päivätie on tällä kertaa pahoittanut mielensä Radio Suomen kanavauudistuksesta

Kolumni: Launo Päivätie on tällä kertaa pahoittanut mielensä Radio Suomen kanavauudistuksesta

Risto Ranta pahoitteli taannoin tällä paikalla Yle Puheen uudistusta, jolla puhekanavalle ängettiin musiikkia.

En kuuntele Yle Puhetta, koska sieltä tulee urheilua. Silti ymmärrän Rantaa, sillä onhan hän urheilutoimittaja. Kyllä julkisen palvelun radioon olisi yksi puhekanava kuulunut. Ja onhan se ennenkuulumatonta, jos jääkiekkokierros katkaistaan musiikilla. Tunnelma siitä häiriytyy, kun ei ilman katkoja kuule kuka on kulloinkin hakannut ja kenet henkihieveriin.

Minä sitä vastoin olen pahoittanut mieleni tällä kertaa Radio Suomen uudistuksesta.

Olen uutisten suurkuluttaja. Siinä kun Kanervan Ikellä on addiktio seksiviestailuun, minä olen koukussa uutisiin. Niinpä Radio Suomen päätös lopettaa aamu- ja iltapäivän Ajantasat on saanut hormonitoimintani epätasapainoon.

Tunnin mittaiset uutisia syventäneet Ajantasat olivat ”pisteohjelmia lähetysvirrassa”. Nyt kun ne on korvattu Radio Suomen päivällä, kanava on yhtä samaa lähetysvirtaa ja höpötystä aamusta iltaan.

Koko päivän kestävä höpötys ja juontajien keskinäinen viisastelu alkaa aamukuudelta maakuntaradioilla. Nyt sama meininki jatkuu kymmenestä yhteen Radio Suomen päivällä, vain juontajat vaihtuvat ja lähetys on valtakunnallinen. Eikä tässä kaikki. Että päivä olisi pulkassa, maakuntaradiot jatkavat höpötysvirtaansa kahdesta iltakuuteen.

Vaikka Yle perusteleekin uudistusta sillä, että Radio Suomen päivässä on sama sisältö kuin Ajantasoissa, se ei ole samaa. Ei höpötys ole mitään journalismia.

Nyt ei etukäteen voi tietää, milloin asiaa höpötyksen lomassa tulee. Kuullakseen sen, on pysyttävä kanavalla. Se lienee uudistuksen tarkoituskin; lukita kuulijat kanavalle.

En kaipaa niitä aikoja, jolloin Yleisradion ohjelmilta edellytettiin, että niiden tulee olla ”asiallisia ja arvokkaita”. Mutta kun uutisia ja ajankohtaisjuttuja kommentoidaan lähetysvirrassa ennen ja jälkeen tekoleikkisällä viisastelulla, niin kaiken uutistoiminnan perustana oleva luotettavuus siitä kärsii.

Mutta onneksi on Yle Radio 1. Asiallisesti ja ammattitaidolla toimitettu Ykkösaamu on mannaa tällaiselle uutisfriikille. Sitä kuunnellessa tuntee saavansa vastinetta Yle-verolleen.

Launo Päivätie
launo.paivatie@gmail.com

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.