Päätoimittajalta: Kilpailu potilaista käy rajuna terveydenhuollossa, mutta Sosterin toimissa puhuu järjen ääni

Mitä valinnanvapaus todella merkitsisi vaikkapa Savonlinnan seudulla? Ihmisten terveydellä tehdään rahaa ja käydään kisaa.

Päätoimittajalta: Kilpailu potilaista käy rajuna terveydenhuollossa, mutta Sosterin toimissa puhuu järjen ääni

Terveydenhuollossa taistellaan rahasta ja vallasta. Asiakkaat voivat päätyä nappuloiksi peliin, jota eivät ole itse valinneet. Meri-Lapin kuntien terveydenhuollon ulkoistaminen herättää tunteita. Toki ulkoistamisratkaisuja on tehty lähempänäkin. Paljon muustakin kuin ulkoistamisesta on kysymys.

Etelä-Savossa Sosteri ja Essote ovat päässeet pitkälle yhteistyösuunnitelmissaan järkeä käyttämällä. Tavoitteena on, että Sosteri ja Essote pyrkivät yhdessä täyttämään eri leikkauksille asetetut minimimäärät.

Useiden maakuntien väestöpohjat ovat niin pieniä, että toimenpiteiden määrät täyttyvät juuri ja juuri tai jäävät alle vähimmäismääristä.

Sairaalat palkkaavat yhteisen kirurgian ylilääkärin. Sairaaloiden väliseen työnjakoon motivoi ensi vuonna voimaan tuleva keskittämisasetus.

Suomeksi sanottuna riittävä määrä leikkauksia on edellytys sille, että Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden päivystystoiminta voidaan säilyttää nykyisellä tasolla. Useiden maakuntien väestöpohjat ovat niin pieniä, että toimenpiteiden määrät täyttyvät juuri ja juuri tai jäävät alle vähimmäismääristä.

Kerrotaan konkreettinen esimerkki. Jos Sosterin asiakkaat lähtisivät tekonivelleikkaukseen muihin sairaaloihin, ei Etelä-Savon sairaaloissa olisi keskittämisasetuksen vaatimaa määrää leikkauksia. Tätä samaa pelätään myös Etelä-Karjalan alueella Eksotessa.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin hallituksen mielestä asiakasseteleiden tuominen erikoissairaanhoitoon vaarantaisi Savonlinnan sairaalan palvelut ja päivystyksen.

Sosterin johto ei usko valinnanvapauslain toteutuvan koskaan esitetyssä muodossa. Sosterin kriittinen kannanotto on paikallaan ja selventää asiaa asiakkaiden suuntaan.


Sosterin lausunnon mukaan lakiluonnos ei toteutuessaan lisäisi palvelujen yhdenvertaista saatavuutta vaan saattaisi johtaa maantieteellisesti epätasaiseen palveluun. Sellaista ei voi mitenkään perustella. Kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo Itä-Savossa, että sairaalapalveluiden rapautumisen riski olisi merkittävä ja päivystystoimintakin olisi vaarassa (I-S 22.11.)

Kilpailu asiakkaista on kovaa ja siitä kielii myös terveyspalvelujen uusi aluevaltaus, lehtimainonta. Sosterin ja Essoten monisivuinen mainos julkaistiin Itä-Savossa, kun Eksote naapurimaakunnasta oli avannut ilmoituspelin. Potilaita halutaan ja tarvitaan myös oman alueen ulkopuolelta.

Etelä-Karjalassa on keskusteltu tällä viikolla myös terveysturismista. Sana on herättänyt arvostelua, mutta asiakasmäärän kasvattaminen muualta Suomesta ja vaikka ulkomailta voi olla vaihtoehto.

Maan hallituksella on nyt mahdollisuus ottaa huomioon asiantuntijoiden kritiikki ja laittaa vaikkapa jäitä hattuun. Pienten maakuntien asukkaat eivät saa joutua maksamaan poliittisista väännöistä.