Launo Päivätie kolumnissaan: Poliitikot puhuvat yhtä ja tekevät toista

Sopivasti lomakauden kynnyksellä Yle teetti kyselyn haluavatko suomalaiset, että valtio pitää koko Suomen asuttuna. Tulos oli, että haluavat. Neljä viidestä oli sitä mieltä, että valtion pitää turvata palvelut koko Suomen asuttuna pitämiseksi.
Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen luonnehti tulosta uutispommiksi. Hänen mukaansa keskustelu aluekehityksestä on ollut eliittivetoista, kansan syvien rivien mielipidettä ei ole kuultu.

STT:n haastattelema kuntaministeri Anu Vehviläinen iloitsi kyselyn tuloksista. Vennamolaisittain vankka kepulainen kuittasi sosiaalisessa mediassa, että ”kyllä kansa tietää”. Hänen mukaansa suomalaiset haluavat, että koko Suomessa on elämää ja meininkiä ja valtion on tässä oltava aktiivinen.
Täällä Savonlinnassa muistetaan hyvin, kuinka Vehviläinen liikenneministerinä kunnostutti Savonlinna–Huutokoski junaradan 40 miljoonalla, mutta rataa ei sen jälkeen ole käyttänyt kukaan.
Totuuden nimissä on mainittava, että Antti Rinne (sd.) valtionvarainministerinä katkaisutti Laitaatsalmen rautatiesillan, että rataa ei kukaan käytä jatkossakaan.
Jälkiviisas voisi sanoa, että tuolla hukkaan heitetyllä 40 miljoonalla olisi Savonlinnan aluekehitystä voitu parantaa kohdistamalla se johonkin tarpeelliseen.

Kyllä kansa sen tietää. Vaalit lähestyvät.

Samassa STT:n jutussa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kailotti pitävänsä tärkeänä, että eri alojen koulutuspaikkoja ja valtion toimintoja sijoitettaisiin eri puolille Suomea, jotta keskittämiskehitys katkeaisi.
Esimerkiksi valtion toimintoja on karsittu seutukaupungeista ja keskitetty maakuntakeskuksiin. Kaikkosen mielestä maakunnassa täytyy olla muutakin elinvoimaista kuin sen ykköskaupunki.
Että sillä lailla. Kukaan ei ole ilmeisestikään kertonut Kaikkoselle, että nimenomaan keskustavetoinen Sipilän hallitus salli Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen teurastuksen, ja käräjäoikeuden kansliakin viedään. Toki OKL-päätöksessä keskeisessä asemassa oli kokoomuslainen opetusministeri.
Näin on marjat. Poliitikot puhuvat yhtä ja tekevät toista. Kyllä kansa sen tietää. Vaalit lähestyvät.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com