Kolumni: Niin kauan kuin minulla on mummu hengissä, minä vastaan puheluun!

Kun sulkee silmät, näkee, miten tuttu, kumara hahmo istuu nojatuolissa pikku yksiössään. Vieressä on rollaattori. Koppuraiset, kuin ryppypaperisen ihon peittämät kädet pitelevät puhelinta.

Käynnissä on jokailtainen kilpajuoksu aikaa vastaan. Huomispäivän perusmölly kiehuu kattilassa, koululainen paiskoo kyniä ja kumeja läksyraivonsa vallassa, kissa kerjää raksuja. Suihkuun pitäisi ehtiä ja kello nakertaa minuutteja yöunista.
Puhelin soi. Mummu, 95, soittaa niin kuin joka aamu ja ilta.
— Eeii, protestoi huomionkipeä kotijoukko.
Silloin pitää ärähtää:
— Niin kauan kuin minulla on mummu hengissä, minä vastaan puheluun!

Ei se tietysti aina helppoa ole, kun pitää kääntää katse hetkeksi pois omasta navasta ja arkisähellyksestä. Ja kuunnella.
Kun sulkee silmät, näkee, miten tuttu, kumara hahmo istuu nojatuolissa pikku yksiössään. Vieressä on rollaattori. Koppuraiset, kuin ryppypaperisen ihon peittämät kädet pitelevät puhelinta.
Ihailtavalla tarkkuudella hän käy läpi päiväänsä. Kertoo, montako kertaa suoli on toiminut, kuka hoitaja oli aamulla, päivällä ja illalla, mitä on tänään syönyt. Usein pääaiheeksi nousee päivän vointi, joka on välillä parempi, usein heikompi. Kommelluksistakin raporttia rapsahtaa — juomalasit kaatuilevat, ruoat tippuvat lattialle.
Kuuntelijan rooliksi jää monesti muutama kannustava sana. Ja taas hän porskuttaa kohti uutta päivää.

Vuosikymmenten ajan roolit olivat päinvastaiset. Kun opiskelut tökkivät tai ukon kanssa tuli kinaa, pikainen tai monesti pitempikin terapiapuhelu mummulle auttoi.
Hän jaksoi aina kuunnella ja osasi sanoa jotain rakentavaa.
Kyllä mummu vieläkin on kiinnostunut siitä, mitä täällä päässä tapahtuu, miten lasten koulut ja harrastukset sujuvat ja miten jaksellaan.
Omilla murheilla ei kuitenkaan henno aina häntä kuormittaa.

Voi vain kuvitella, millaista elämä on, kun lähes kaikki ikätoverit ovat kuolleet ja elämänpiiri kapenee kotikortteliin.
Silloin on iso asia, että on joku, jolle puhua.
Antaa kotijoukkojen kiljua — soitetaan me vaan, mummu, huomennakin!

Minna Mäkinen

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.