Kolumni: Vesi teki lammikon eteiseen — Lause ei tarkoita Belgiassa biisin sanoja, vaan ilmoitusta kiinteistönhuoltajalle

Kolumni: Vesi teki lammikon eteiseen — Lause ei tarkoita Belgiassa biisin sanoja, vaan ilmoitusta kiinteistönhuoltajalle

Siinä missä suomalaisen talven tekee lumi, tekee sen Belgiassa vesi. Vaikutus tosin on heikompi. Kuten tunnettua vesi ei muovaudu palloiksi eikä vaakasuoraan piiskaava vesisade kutsu ketään täyspäistä ulkoilemaan. ”Vesi teki lammikon eteiseen” ei kuullosta biisin nimeltä, vaan ilmoitukselta kiinteistönhuoltajalle.

Koska nestemäisen lumen talvea luova vaikutus on heikompi, sitä tarvitaan määrällisesti enemmän. Tämän luonto on hoitanut siten, että Belgiassa sataa koko talven tasaisesti kaatamalla siinä missä kesäisin vain tihuttaa ja syksyisin vihmoo.

Luntakin nähdään ajoittain, mutta siinä missä veteen on sopeuduttu, käydään lunta vastaan leppymättömään taistoon haluten hävittää se katujen päältä tyystin ja kokonaan. Aseena käytetään sitä mikä tarkoitukseen heikoimmin sopii, eli suolaa.

Lumi ei katoa vaikka joka ovesta viskotaan kaduille kiloittain suolaa, vaan muuttuu loskalietteeksi, joka parkitsee jo muutaman askelen myötä nahkakengän muistuttamaan siperialaisen mammuttimuumion pintaa. Lasten lisäksi vain kenkäkauppiaat nauttivat Brysselissä lumesta.

Liikenteessä lumi pysäyttää kaikki kumipyöräkulkuneuvot - ensin isot, sitten pienemmät ja yleensä viimeisinä ne, joilla on kesäisimmät renkaat.

Liikenteessä lumi pysäyttää kaikki kumipyöräkulkuneuvot - ensin isot, sitten pienemmät ja yleensä viimeisinä ne, joilla on kesäisimmät renkaat. Lumikaaos sakeuttaa liikenteen siinä missä perjantaina lakko ja lauantainen mielenosoituskin, joten se on vain yksi monista syistä välttää Brysselin liikennettä. Sellaista sattuu.

Milloin kyse ei ole maajoukkuesuksien voitelusta, me suomalaiset tiedämme kaiken olennaisen lumesta. Lentokentät toimivat, lentokoneet kulkevat yleensä ajallaan ja aika usein myös pysähtyvät sinne missä pitää. Pendolinot taas myöhästyvät säästä riippumatta. Olemme paitsi talvikansaa, myös joka sään kansaa.

Suomalainen vuodenkierto on selkeä. Syksy päättyy, kun lehdessä lukee, että talvi yllätti autoilijat. Jouluna pohditaan onko lunta vai ei ja kevään tunnistaa yleisönosastojen koirankakkakeskustelusta.

Belgiassa vastaavat ilmiöt ovat ympärivuotisia: autoilijan voi yllättää millä tahansa, sateesta tai sen puuttumisesta puhutaan taukoamatta ja jokainen askel voi jättää kengänpohjaan koiranomistajan terveiset.

Yksi yllätyksistä on kuitenkin ylitse muiden: Se keinuva kivilaatta kalakaupan edessä. Toisissa olosuhteissa pitäisin jännittävänä fysikaalisena ilmiönä sitä kuinka laatan reunalle astuessa kalakaupan huuhteluvesi syöksyy geysirinä lahjetta pitkin ylös. Normaalioloissa sanon kuitenkin, että niin alkoi taas tämäkin päivä.

Kirjoittaja on kerimäkeläinen ja työskentelee lehdistöneuvonantajana Euroopan parlamentin EPP-ryhmässä Brysselissä.

pete.pakarinen@europarl.europa.eu