Kolumni: Taaperon ekoteko

Meillä on neljännesvuosisadan ajan laitettu tiskikoneeseen keltainen tarralappu samalla, kun kone laitetaan päälle. Alussa lappuun joka kerta kirjoitettiin lapsillemme suunnattu kehotus tyhjentää tiskikone, kunhan se olisi pysähtynyt. Myöhemmin laitoimme tyhjän lapun, koska lappu kumminkin aina tarkoitti että koneessa oli puhtaat astiat.

Vaikka kaikki lapset ovat aikoja sitten aikuistuneet ja muuttaneet muualle, olemme edelleen liimanneet koneeseen tyhjän tarralapun. Jossain vaiheessa puoliso vaati puolittamaan laput ja käyttämään puolikkaan lapun kerrallaan.

Hiljattain, kun koronarajoitukset lievenivät, saimme kaikki lastenlapset kylään. Tiskikone lauloi ahkeraan ja tarralapuille oli käyttöä. Vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen Otto päätti kerran heittää koneeseen kiinnitetyn tarralapun pois ja laittoi tilalle jääkaapin ovesta magneetin. Mikä ekoteko, energiaa ja luonnonvaroja säästävä keksintö!

– Otto on nero, hihkaisin.

– Hänestä tulee keksijä!

Oton kasvot levisivät hymyyn.

– Nyt hän luulee saavansa keksiä, Oton isä tulkitsi.

Otto sai keksinsä.

Meillä on tästä lähtien tiskikoneessamme magneetti eikä tarralappua.

Kunhan koronan aiheuttama etätyösuositus päättyy, vien työpaikallekin jääkaappimagneetin. Sielläkin on aika ajoin sekaannusta siitä, onko koneessa likaiset astiat vai onko se tyhjennetty edellisen pesun jälkeen. Liian usein likaisia astioita eksyy puhtaitten joukkoon ja koko satsi pitää pestä toisen kerran. Vaihtoehtoisesti ihmiset eivät uskalla laittaa astioita koneeseen, kun arvelevat siellä ehkä olevan puhtaita. Seuraus on, että koneen lisäksi taukotilan tiskiallaskin täyttyy likaisista astioista.

Ihan sama tilanne siis kuin kotonakin olisi ilman magneettia tai tarralappua.

Pieni googlaus osoitti, että joku on keksinyt tiskikonemagneetit ennen Ottoakin. Puhtaista astioista ilmoittamaan kehitetty magneetti maksaa kahdeksan euroa. Me emme aio sitä ostaa. Oton valitsema lammasmagneetti soveltuu samaan tarkoitukseen.