Kolumni: Miesmuistiin ei ole tapahtunut tällaista...

Vapaa toimittaja Launo Päivätie ottaa kantaa viikon polttavaan aiheeseen.

Kolumni: Miesmuistiin ei ole tapahtunut tällaista...

Miesmuistiin ei ole tapahtunut tällaista, että meitä vanhan liiton sanomalehtimiehiä ohjeistetaan välttämään kielenkäytössämme sellaisia ammattinimikkeitä kuin virkamies, palomies, kirvesmies, puhemies ja luottamusmies. Ja onhan näitä, miehiä joka lähtöön.

Aamulehti sen aloitti. Pääkirjoituksessaan lehti ilmoitti korvaavansa mies-päätteiset ammattinimikkeet ilmaisuilla, jotka eivät viittaa sukupuoleen. Heti tämän jälkeen lehden päätoimittaja pestattiin Yleen siistimään sen toimittajien maskuliinista ja seksististä kielenkäyttöä.

Tasa-arvo ei toteudu, jos pannaan julistetaan vain kaikki mieshäntäiset ilmaisut.

Tasa-arvon vuoksi on nyt muina miehinä pyrittävä käyttämään sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä. Ei auta, vaikka kuinka kävisimme yhtenä miehenä moista kehitystä vastaan.

Tasa-arvo ei toteudu, jos pannaan julistetaan vain kaikki mieshäntäiset ilmaisut. Ettei suomen kielen uudistus jäisi tältä osin puolinaiseksi, on olennaista kehittää myös naispäätteisille sanoille valinnaisia sukupuolineutraaleja ilmaisuja.

Siksi en malta minäkään jäädä vaitonaiseksi tässä keskustelussa. Meille vakinaisille kolumnisteillehan on ominaista, että puutumme aina satunnaisesti ajankohtaisiin aiheisiin. Se ei ole laisinkaan harvinaista. Se on meille jokamiehenoikeus.

Suomen kieli on feminiinisiä ilmaisuja pullollaan. Kokonaisvaltaisen käsityksen saamiseksi on selvitettävä sen kaikki sidonnaisuudet. Tehtävään on asetettava mitä pikimmiten satunnainen selvitysmies.

Olennaista on, ettei hän ole kaunainen kumpaakaan sukupuolta kohtaan. Muuten selvitys jää vaillinaiseksi. Selvitysmieheksi sopii sanomalehtilehtimies Jormanainen. Hän asuu Pornaisilla ja on hyvin sovinnainen.

Mutta nämä ovat vain hajanaisia ajatuksia isosta kokonaiseudesta. Toivottavasti kukaan ei sano niistä poikkinaista sanaa, eikä näe niiden vuoksi punaista ja käy kinaiseksi. Muuten olen mennyttä miestä, eikä eloni ole ollenkaan ihanaista.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.