Launo Päivätie tunnustaa kolumnissaan henkilökohtaisen ongelman: Rikollista touhua

Minulla on riippuvuusongelma. Sen takia olen vaaraksi ympäristölle ja ihmiskunnalle. Suurimmassa vaarassa ovat lähinaapurini.

Itselleni riippuvuudestani ei ole haittaa. Päinvastoin. Nautin sen tuomasta mielihyvästä. Se suo minulle hyvinvointia ja terveyttä.

Riippuvuudessani olen itsekäs ihminen. Mutta niinhän nykyihmiset yleensäkin ovat, itsekkäitä kaikki tyyni.

Riippuvuuteni on sauna. Ei mikään sähkösauna, vaan vanhanaikainen puusauna. Sellainen, jonka kiukaassa poltetaan vastoin kaikkia ympäristö- ja terveyssuosituksia puusta tehtyjä pilkkeitä. Ristisanatehtävissä ne ovat klapeja.

Joskus pilkkeet ovat koivua, joskus leppää, useimmiten sekä koivua että leppää. Joskus myös kuusta ja mäntyä. Siis sekahalkoja. Omasta metsästä itse tehtyjä. Moottorisahalla katkottuja ja Fiskarsin kirvellä pilkottuja.

Saunominen tekee ihmiselle tutkitusti hyvää.

Mikäli uskomme Itä-Suomen yliopiston tutkimusta, ja miksi emme uskoisi, niin säännöllinen saunominen pitää loitolla niin verenpainetaudin, aivoinfarktin kuin Alzheimerin taudin ja dementiankin. Äkkikuolemaakin se tutkimuksen mukaan hillitsee.

Saunominen vähentää stressiä, tekee hyvää ihmisen nahalle, vähentää kolotuksia ja helpottaa nuhassa ja astmassa. Ja mikä parasta: se saa hormonit hyrräämään kuin nuorella kollilla konsanaan.

Ja mikä parasta: se saa hormonit hyrräämään kuin nuorella kollilla konsanaan.

Mitä säännöllisemmin ja useammin saunot, sitä taivaallisemmat ovat sen aikaansaamat terveys- ja hyvinvointivaikutukset. Optimaalinen määrä on neljä kertaa viikossa, mutta seitsemän kertaakaan ei ole haitaksi. Tarkoitan siis saunomista.

Mutta rikollista touhua on tällainen nautinnon ja terveyden haaliminen itselleen puusaunan lauteilla. Kiukaan piisistä näet tupruaa taivaalle ilmakehää lämmittäviä mustahiilihiukkasia ja samalla tavalla vaikuttavia kaasuja sellaiset määrät, että maailma tuhoutuu.

Etenkin jos kiukaan maitotölkeillä tai munakennoilla sytyttää, niin naapurit saavat siitä hengitettäväkseen sellaisen tuprakan, että jos eivät niiltä seisomiltaan sydänhalvaukseen kuole, niin ainakin syöpä tai keuhkotauti heidät tappaa.

Jatkuvassa pelossa joutuu perussuomalaisen puusaunan lämmittäjä nyt arkeaan elämään. Milloin tulee poliisi ja syyttää ympäristörikoksesta ja tapon yrityksestä, tai vähintäänkin lähimmäisen henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, lyö hilut kinttuun ja kolmen päivän päästä vaatii vangittavaksi todennäköisin syin kyseisiin rikoksiin epäiltynä.

Sen olen kuitenkin sisimmässäni päättänyt ja jälkeenjäävilleni kertonut, että niin kauan kuin maailmalla ajetaan formuloita ja ralliautoilla pöllytellään sorateitä, niin kauan lämmitän kotisaunaani puupilkkeillä. Viekää vaikka linnaan. Ei se sen pahempi paikka ole kuin Attendon tai Esperin hoivakotikaan.

kirjoittaja on vapaa toimittaja.

launo.paivatie@gmail.com