Kommentti: Kampuksen omistus ratkesi ajoissa — Kaupungilla vapaus päättää keskikaupungin alakoulun paikka

Voisi pitää jopa todennäköisenä, että Talvisalon koulun laajennuksesta luovutaan ja että norssilaiset saavat jatkaa koulua tutulla mäellä — vaikkakin eri talossa.

Vahvasti näyttää siltä, että Savonlinnan kaupunki saa käyttää etuosto-oikeuttaan yliopistokampukseen ja sen rakennuksiin. Se tarkoittaa, että kaupunki saa ostaa 7,5 hehtaaria maata ja neljä rakennusta 1,8 miljoonalla eurolla.

Kiinteistön alkuperäinen ostaja Royal House kyseenalaisti kaupungin etuosto-oikeuden hallinto-oikeudessa, mutta hävittyään jutun siellä ei enää jatkanut prosessia korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusluvan hakuaika päättyi perjantaina. Kaupunki odottaa virallista ilmoitusta etuostopäätöksensä voimaan jäämisestä lähiaikoina.

Kaupungin on pakko päättää alkusyksystä, missä keskikaupungin alakoululaisten koulu on sen jälkeen, kun normaalikoulu valtion kouluna loppuu syksyllä 2018. Silloin opettajankoulutus siirtyy Savonlinnasta Joensuuhun.

Kampuksen omistusoikeuden vahvistuminen antaa kaupungille mahdollisuuden harkita koulun sijoittamista opettajankoulutuslaitoksen päärakennukseen tai Kansainvälisen viestinnän laitoksen entiseen rakennukseen. Itse asiassa kaupunki perusteli kampuksen etuostopäätöstä sillä seikalla, että jomman kumman rakennuksista saisi koulukäyttöön.

Voisi siis pitää jopa todennäköisenä, että Talvisalon koulun laajennuksesta luovutaan ja että norssilaiset saavat jatkaa koulua tutulla mäellä — vaikkakin eri talossa.

Jos valitusprosessi kampuksen omistuksesta olisi jatkunut korkeimmassa hallinto-oikeudessa, tilanne olisi ollut vaikeampi. Ensi syksynä olisi oikeuden lopullista ratkaisua odottamatta pitänyt joko käynnistää Talvisalon koulun laajennus tai ottaa se riski, että koululaiset olisi syksyllä 2018 ripoteltu ties minne tilapäistiloihin.

Keskusteltavaa riittää kuitenkin yhä siinä, jatkaako kampuksenmäellä 1.—9. luokkien peruskoulu vai pelkästään 1.—6. luokkien alakoulu. Sivistysviraston näkemys on ollut, että kaupungin keski- ja länsiosissa ei riitä oppilaita kahteen 7.—9. luokkien kouluun.

Kaupungin johtoryhmä pitää nyt parhaillaan jokamaanantaista kokoustaan. Lähitunteina saanemme virkamiesten ajatuksia siitä, mitä kampuksen omistajuuden varmistuminen merkitsee.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen