Kommentti: Rokko, joka olisi haluttu haudata tuhkaan

THL:n julkaisema tiedote paljastaa nyt, että tuhkarokkoon sairastunut potilas kotiutettiin liian aikaisin Savonlinnan keskussairaalasta.

Miten meni omasta mielestä, Sosteri?
Tuhkarokkotapauksen jälkihoito nimittäin. Ei mennyt ainaan niinku Strömssössä.
Aloitin aamuvuorossa tuhkarokkotapauksen jatkouutisoinnin keskiviikkona. Edellisenä iltana oli uutisoitu Sosterin tiedote tuhkarokkopotilaasta Savonlinnassa.
Tuhkarokkotietoa ei heti aamutuimaan saatu Sosterin asiantuntijalta, joten ensimmäinen juttu pohjautui THL:n infoon tuhkarokosta sairautena.
Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro ja viestintäpäällikkö Suvi Sikstus haluavat heti aamusta tiedottaa organisaation menosta someen. Haastattelu tehdään kun haluavat, mutta sen purku jäi tuhkarokkouutisoinnin jalkoihin iltamyöhään.

Sain asiantuntijan, infektioylilääkäri Sakari Vuorisen puhelimen päähän vähän ennen aamuyhdeksää. Saimme kertoa lukijoille rauhoittava tiedon: 95-97 prosenttia on turvassa tuhkarokolta rokotuksen tai sairastamisen antaman immuniteetin ansiosta.

Tämän jälkeen kyselin tunnelmia Itä-Karjalan Kansanopistosta. Vain rehtori Maija Tenojoella oli lupa kommentoida. Saatuani hänet kiinni, hän kertoi tunnelman olevan rauhallinen. Kertoi toki puhelimessa, että potilas oli palannut opistolle ilman tietoa tuhkarokkodiagnoosista, yöpynyt vielä ja poistunut aamulla.
Hälytyskellot alkoivat vähän soida.
Rehtorilla oli kiire palaveriin, joten tarkemmat kysymykset jäivät esittämättä. Hän ei ehtinyt soittaa takaisin parempana hetkenä enää keskiviikkona.

Asia vaivasi, joten sitä piti selvittää. Infektioylilääkäri Vuorinen oli kiinni hoitamistehtävissä. Kuntayhtymäjohtaja Peitsaron saan kiinni. Hänellä ole keskiviikkona aamupäivällä tietoa, että potilas oli kotiutettu ennen diagnoosia. Soittaa kohta takaisin ja vahvistaa, että italialaismies pääsi pois sairaalasta ennen diagnoosin selviämistä.

Uutinen on hätkähdyttävä. Tartuntatautia sairastava mies on laskettu ulos tietämättä, onko tauti tarttuva. Päätoimittajan kanssa pohdimme uutisen, joka kertoo potilaan kotiuttamisesta tietämättä diagnoosia, julkaisua.
Puhelin soi. Infektioylilääkäri Vuorineen soittaa. Puhuu kaikesta muusta alkuun, mutta sitten päästään kotiuttamiseen. Toistaa aamulla kertomansa. Tauti tarttuu neljä päivää ennen ihottumaoireita ja neljä päivää ihottumaoireiden ilmaannuttua. Kertoo, että potilas kotiutettiin siinä vaiheessa, kun tartuntariskiä ei enää ollut.
Lasken nopeasti päässäni. Potilas tuli sairaalaan torstaina iltapäivällä. Pe-iltapäivä 1 vrk, la-iltapäivä 2 vrk, su-iltapäivä 3 vkr, maanantaina 4 vrk täyteen.
Toistan ääneen, että potilas kotiutettiin maanantaina ja vaaraa ei ollut. Lääkäri ei korjaa mitään, vaan sanoo, että neljäntenä päivänä kotiutettiin ja tartuntavaaraa ei enää ollut.
Kirjoitan päivän viimeiseen juttuun, että potilas kotiutettiin maanantaina, kun tartuvaaraa ei enää ollut.
Viimeinen juttu tulee verkko kello 13.30 maissa.

ltayhdeksän jälkeen tulee vielä sähköposti Sosterin viestintäpäälliköltä. Kiittelee hyvästä tuhkarokkouutisoinnista. Yksi virhe löytyy, mutta vain some-uutisissa. Juttuun otettu Twitter-poiminta oli viestintäpäällikön oma, ei Sosterin Twitteristä.
Uutisointi oli siis mennyt hyvin, yhdenkään hurjassa kiireessä tehtyn jutun faktoja ei pyydetty korjaamaan. Samat tiedot tiivisti menivät myös torstain lehteen.
Kaikki hyvin hoidettu. Vai?

Viikonloppuna THL antoi tiedotteen, että italialaismies oli matkannut jo sunnuntaina junassa pois Punkaharjulta. Koska hän rehtorin mukaan yöpyi kansanopistolla ennen poistumistaan, hänen on täytynyt kotiutua sairaalasta jo lauantaina!

Miksi tätä ei voitu kertoa heti. Miksi piti hämärtää asiat ja toivoa, että kukaan ei hoksaa totuutta.
Sosterissa mokattiin kotiutus. Nykymaailmassa sen voi myöntää somessa rehellisesti vaikka jo tänään.

Kirjoittaja on Itä-Savon toimittaja.

Ossi Tynkkynen

Ossi Tynkkynen