Kommentti: Ei enää juttuhetkiä tuttujen kanssa lossin kannella, ei enää tukkilauttojen aiheuttamaa odottelua

Itä-Savon toimittaja Kaisa Kontiainen muistelee lukuisia lossimatkojaan Vekaransalmen ylitse. Ne ovat nyt historiaa, kun silta avautui liikenteelle.

Soila Puurtinen

Kirjoittaja Kaisa Kontiainen muistelee lukuisia matkojaan Vekaransalmen ylitse lossin kyydissä.
Kirjoittaja Kaisa Kontiainen muistelee lukuisia matkojaan Vekaransalmen ylitse lossin kyydissä.

Kun olin pari viikkoa sitten matkalla vanhempieni luokse, se ajatus iski äkkiä kuin salama kirkkaalta taivaalta: Onkohan tämä viimeinen kerta kun istun odottamassa lossia tutussa rannassa. Ajatus tuntui absurdilta, mutta siitä tuli todellisuutta, kun Vekaransalmen silta avataan liikenteelle keskiviikkona.

Vekaransalmen silta on ollut alueen asukkaille kaukainen haave niin kauan kuin muistan. Kun päätös sillan rakentamisesta tuli, olin hyvin skeptinen sen lopullisesta toteutumisesta. Mutta niin vain silta on rakentunut viimeisen vuoden aikana ja on nyt käyttökunnossa.

Kun on koko lapsuutensa asunut lossin takana, aiheuttaa sen poistuminen pientä haikeutta. Enää ei soiteta äidille, että olen lossilla tulossa. Enää ei käydä lossin kannella jututtamassa naapureita tai kavereita, jotka ovat sattuneet samaan aikaan liikkeelle. Enää ei fiilistellä kesäyötä pakollisen pysähdyksen lomassa matkalla iltareissulta kotiin.

Samaan aikaan mieleen nousevat kaikki ne kerrat, kun odottaminen on nostattanut sykettä. Enää ei tarvitse miettiä lossin taukoja osana matka-aikataulua. Myöskään liikenneradion ilmoitusääntä ei tarvitse enää säikähtää, sillä tukkilautat eivät enää pysäytä liikennettä 45 minuutiksi. Eikä kesäisin tarvitse kirota mökkiläisiä, jotka eivät osaa ajaa lossiin tai siitä pois liikennesääntöjen mukaan.

Tuo sunnuntainen lossimatka oli ainakin todennäköisesti minulle viimeinen Vekaransalmessa. Juhlistin sitä ottamalla vielä viimeiset kuvat sekä videopätkät ilmaisesta risteilystä Saimaalla.

Jatkossa maisemista nautitaan hieman korkeammasta näkökulmasta.

Kirjoittaja on Itä-Savon urheilutoimittaja, joka on ollut Vekaransalmen lossin vakikäyttäjä lähes 30 vuotta.