Kommentti: Kahvista jää katetta

Toimittaja Markku Kämppilä sai todeta, että kahvista jää katetta.

Aloitin urani kommandiittiyhtiö Asikaisen Lomakeskus Oravakivessä 1970-luvulla. Nimi johtaa harhaan. Todellisuudessa yhtiö myi polttoainetta ja anniskeli keskiolutta aamusta iltaan. Ympäri vuorokauden myytiin kahvia ja pullaa.
Toimin polttoainepuolella, jonka liikevaihto oli kesäperjantaisin ja -sunnuntaisin viisinumeroinen luku markkoja. Polttoaineen myyntikate oli kuitenkin pieni. Raha virtasi asiakkailta Oravakiven läpi öljy-yhtiöön jälkeä jättämättä.

Joissain tuotteissa, esimerkiksi voiteluaineissa ja kahvissa, kate oli ja on hyvä.
Marcus Ziemann laski kolme vuotta sitten Ylen jutussa, että yhden kahvikupillisen raaka-aine maksaa Suomessa 5,75 senttiä. Esimerkiksi ABC myy pahvimukillisen kahvia kahdella eurolla. Väliin jää melko mukava marginaali.
Nyt siellä ABC:llä hermostutaan. Maksaahan vesikin ja sen lämmittäminen ja maito ja sokeri ja rahastaminen ja rahastajan sairausvakuutus ja mukin kuljettaminen kaatopaikalle ja alvi ja . . .

Oravakivessä opin, että kun asiakas ajoi mittarille, se oli vasta puoli voittoa. Hänelle piti myydä muutakin kuin bensaa.
Tutuille oli turha toitotella, mutta vieraisiin kokeilin sisäänheittorepliikkejä: ”Meillä baarissa kahvi on presidenttiä” tai ”Meillä baarissa lounaspöytä on juuri katettu”.
Taisin joskus onnistuakin.

Iida Kekäle

Iida Kekäle