Kommentti: Kansanedustaja kutistui keltamekkoiseksi naiseksi

Iltapäivälehden otsikointi herätti sosiaalisessa mediassa keskustelun siitä, miksi vain naispoliitikkojen pukeutumiseen kiinnitetään huomiota ja miespoliitikkojen ei.

"Keltamekkoinen nainen varasti huomion Olavinlinnan laiturilla — Putinin vieressä myös illallisella.”

Näin otsikoi Ilta-Sanomat torstaina. Keltamekkoinen nainen oli Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen, mikä myös Ilta-Sanomien jutusta kävi ilmi.

Otsikointi herätti sosiaalisessa mediassa keskustelun siitä, miksi vain naispoliitikkojen pukeutumiseen kiinnitetään huomiota ja miespoliitikkojen ei. Minunkin mielestäni tämä on puistattavaa mutta vain silloin, jos poliitikot puhuvat tilanteessa asiaa, joka naispoliitikon kohdalla kuitataan vaatetuksen arvioinnilla.

Tästä ei nyt ollut kysymys. Olavinlinnan laituri oli vähän niinkuin linnanjuhlat. Niistäkin raportoitaessa on tapana arvioida naispuolisten vieraiden asuvalintoja. Miesten asuvalinnoissa yleensä ei ole mitään kommentoitavaa — muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Keltamekkoisen naisen tapauksessa ei kuitenkaan ollut kyse myöskään linnanjuhlat-ilmiöstä. Ilta-Sanomien tarkoitus ei selvästikään ollut kertoa kansanedustaja Kososen asusta. Otsikon tarkoitus ilmeisesti oli herättää kysymys siitä, kuka nainen söi Putinin vieressä. Taustalla on ollut tietoisuus siitä, että Putin ei ole esitellyt nuorta puolisoaan julkisuudessa.

Tällainen otsikointi on mielestäni alentavaa.

Kosonen itse näyttää suhtautuvan asiaan huumorilla. Hän päivitti myöhään oopperaesityksen jälkeen Facebookiinsa ja Twitteriinsä valokuvan, jossa keltamekkoinen nainen varastaa huomion ruokakaupassa ostaessaan perheelleen puurohiutaleita aamuksi.

Kososella ei muuta mahdollisuutta tietenkään olekaan. Naispoliitikot eivät uskottavuutensa kärsimättä voi huolehtia siitä, että heitä ei käytetä klikkiotsikkomateriaalina ja että heidän sanomansa ei huku asuvalinnan alle. Siitä huolehtiminen on muiden tehtävä.

Anniina Jeskanen

Anniina Jeskanen