Kommentti: Kansalaisilla on oikeus tietää, miten viranomaiset toimivat

Suomalaisen julkisen hallinnon ja toimijoiden on tehtävä työtään läpinäkyvästi ja pystyttävä perustelemaan ratkaisunsa. Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta tuli voimaan joulukuussa 1999. Suomi on hieno maa muun muassa siksi, että täällä toimitaan poikkeuksellisen läpinäkyvästi.

Suomalaisten viranomaisten on tehtävä työtään läpinäkyvästi ja pystyttävä perustelemaan ratkaisunsa. Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta tuli voimaan joulukuussa 1999. Suomi on hieno maa muun muassa siksi, että täällä toimitaan poikkeuksellisen läpinäkyvästi.
Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto on Itä-Savon koulutuskuntayhtymän oppilaitos, jonka rahoitus on julkista. Kuntayhtymän johtajaksi ja oppilaitoksen rehtoriksi valittava henkilö tulee omalla seudullaan erittäin tärkeään tehtävään. On selvää, että suurella yleisöllä on oikeus tietää hakijoiden nimet ja jokainen hakija myös kiinnostaa.

Itä-Savon journalistiseen linjaan kuuluu avoimuus. Lukijoilla on oikeus tietää asioita ja meidän tehtävämme on hankkia ja julkaista oikeata tietoa. Itä-Savo ei voinut tänään julkaista Savonlinnan ammatti-ja aikuisopiston rehtoriksi ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymän johtajaksi hakeneen yhden henkilön nimeä, koska oppilaitos ei suostu kertomaan sitä. Tämä on nykyään poikkeuksellista, vaikka hakijan näkökulmasta asia voi olla inhimillisesti ottaen ymmärrettävissä ja jopa perusteltavissa. Moite ei kohdistukaan hakijaan vaan oppilaitoksen päättäjiin.
Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta sääntelee viranomaisten hallussa olevien asiakirjojen julkisuutta ja salassapitoa. Perustuslain 12§ mukaan jokaisella on oikeus saada tietoja viranomaisen julkisista asiakirjoista. Viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei erikseen toisin säädetä. Suomessa vallitsee siis julkisuusperiaate. Tiedonsaantia ei saa rajoittaa ilman laillista perustetta eikä enempää kuin suojattavan edun vuoksi on tarpeen.
Julkisuuslain tarkoitus on turvata kansalaisten ja joukkoviestimien mahdollisuus saada tietoja viranomaisten toiminnasta. Tivaamalla kaikkien hakijoiden nimiä oppilaitoksen nykyiseltä rehtorilta Keijo Pesoselta yritämme vain hoitaa oman työmme palvellaksemme omia lukijoitamme.


Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.