Kommentti: Väkivalta ei ole koskaan ok — kohdistuu se sitten siiliin tai ihmiseen

Erityisesti lapset ja nuoret syyllistyvät aiempaa enemmän ilkivaltaan ja kaltoinkohteluun.

Väkivalta luonnoneläimiä kuten siilejä ja lintuja kohtaan on lisääntynyt. Erityisesti lapset ja nuoret syyllistyvät aiempaa enemmän ilkivaltaan ja kaltoinkohteluun.
On sietämätöntä ja jopa sairasta nähdä tällaista käytöstä pieniltä lapsilta. Lukemassamme Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedotteessa kerrottiin siilien hukuttamisesta ja puukepillä seivästyksestä. Tällainen pistää oikeasti miettimään. On vaikea käsittää, mistä moinen käytös johtuu.
Väkivallalla ja jonkun puolustuskyvyttömän satuttamisella voi saavuttaa ylemmyyden tunnetta. Kun kaveriporukassa vähän härnää siiliä tai muuta pieneläintä, ei tekijä tajua teon vakavuutta.
Luonnoneläimet — aivan kuin lemmikitkin — tuntevat kipua ja pelkoa. Harva lapsista potkisi koiranpentua ja kissaa — sehän on väärin. Tilanne ei kuitenkaan ole eri sen tapahtuessa luonnossa.

Jokaisen täytyisi ymmärtää, ettei toista elävää olentoa saisi satuttaa koskaan. Luonnoneläinten kaltoinkohtelu harvoin tapahtuu yksin. Kun sorsia heitellään pikkukivillä, se tehdään porukassa. Tällöin on helpompi tuudittautua ajatukseen siitä, että ”se on ok, kun muutkin tekee”.
Lapsia ja nuoria tulisi rohkaista ajattelemaan itsenäisesti ja tuomaan itseään yksilöinä esille. Peruskoululla ja kodilla on valtava vaikutus tähän; antavathan ne peruskasvatuksen.
Samoin perustein lapset ovat myös oppineet satuttamaan ja kaltoinkohtelemaan. Jos asian vakavuutta ei tuoda esille, ongelma vain jatkuu ja pahenee. Jos joku perheenjäsenistä kaltoinkohtelee eläimiä, pieni seuraa herkästi perässä.
Nyt väkivalta kohdistuu pieneläimiin, mutta mikään ei takaa sen pysyvän näissä mitoissa. Aina on mahdollista, että teot alkavat kohdistumaan ikätovereihin ja muihin ihmisiin.

Roosa Makkonen ja Siri Suomalainen

Kirjoittajat ovat Itä-Savon TET-harjoittelijoita Savonrannan koulusta.

Anniina Jeskanen

Anniina Jeskanen