Kommentti: Silvastin kausi päättyy 2019, vai päättyykö? Kuinka käy Savonlinna—Helsinki-tasapainon?

Oopperajuhlien taiteellisen johtajan valinta on suuri asiasta varsinkin Savonlinnalle

Kommentti: Silvastin kausi päättyy 2019, vai päättyykö? Kuinka käy Savonlinna—Helsinki-tasapainon?Riitta-Leena Lempinen-Vesa
@ita-savo.fi
Kuka on Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja kesän 2019 jälkeen?
Kysymys on isosta asiasta, varsinkin Savonlinnalle. Taiteellinen johtaja ehdottaa teokset ja tekijät, hakee vierailevat talot ja näiden teokset. Hän on myös juhlien kasvot julkisuuteen.

Juhlien hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén on hakee nyt seuraajaa Jorma Silvastille.
Silvastilta on tiedusteltu halukkuudesta jatkaa viimeksi vuonna 2015  — silloin vuoden 2019 loppuun. Sen jälkeen ei häneltä ole asiaa kysytty.
Joko juhlien hallitus haluaa uuden johtajan, muttei sano sitä suoraan, tai sitten kommunikaatio talon sisällä ei toimi. Ehkä hallitus on ollut siinä luulossa, ettei Silvasti halua jatkaa, eikä ole varmistanut asiaa.
Sotkuisa tilanne joka tapauksessa.

Jorma Silvastin kausi on ollut taiteellisesti korkeatasoinen. Suomalaislaulajat ovat palanneet vahvasti miehityksiin, ulkomaalaiset solistit ovat olleet muutamaa pientä pettymystä lukuun ottamatta korkeaa tasoa.
Oopperavierailut ovat olleet tasokkaita, ja linnassa on soinut operetti ja hevirokki oopperan rinnalla. Taide ja talous ovat pysyneet tasapainossa.

Silvastin yksi vahvuus on savonlinnalaisuus. Tämä korostuu nyt, kun yhä useampi oopperajuhlien ympärivuotisista työntekijöistä asuu ja työskentelee pääasiassa Helsingissä.
Oopperatoimistossa Äkkiväärän vieressä alkaa olla melko tyhjää. Väkeä on vähennetty, ja Helsingin toimisto on yhä useamman päätyöpaikka, jolta piipahdetaan Savonlinnassa.
Kun Jan Hultinille haettiin seuraajaa, sanoi entinen johtaja, legendaarinen Paavo Suokko, että tärkein kriteeri on se, että johtaja asuu Savonlinnassa. Tämä ei ole toteutunut festivaalijohtaja Jan Strandholmin kohdalla.
 Silvastin savonlinnalaisuus on pitänyt Helsinki—Savonlinna-tasapainon siedettävänä. Siinä vaiheessa, kun taiteellinenkin johtaja on muualta kuin Savonlinnasta, pienenee Savonlinnan toimiston rooli entisestään. Kuinka vähäksi väki voi vähetä?
Juhlien suhde Savonlinnaan ei ole pieni asia. Juhlien hallituksella on nyt mietittävää. Mitä se haluaa juhlien tulevaisuudelta?