Niukkojen tietojen työreissu

Tilkkanen glamouriakin olisi kelvannut.

Kirsti Lajunen
kirsti.lajunen@ita-savo.fi

Torstai on Savonlinnassa toisin päin, ja erikoisjärjestelyt aiheuttaa Venäjän presidentti Vladimir Putin.
On oikein hienoa, kun naapurimaan presidentti haluaa juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Mutta miksi kyse on niinkin arkisesta vierailun muodosta kuin työvierailu eikä juhlavasta valtiovierailusta?
Tilkkanen glamouriakin olisi kelvannut: Putin olisi voinut esitellä uuden seuralaisensa, nuoren voimistelijan, juuri täällä. Daami olisi tuonut varmasti presidentti Sauli Niinistön rinnalle rouva Jenni Haukion.
Nuori mieskollega arveli, että Putin itsessään riittäisi paistattelemaan valokeilassa kiinnostavana persoonana, kun valta on niin seksikästä. No ei, kiljahtivat toimituksen naiset kuorossa.

Iso rahtikone on tuonut Venäjältä Putinia varten valmiiksi edustusauton, runsaasti henkilökuntaa ja tarvikkeita. Yhtä päiväretkeä varten varustus tuntuu hieman suureelliselta. Entäpä, jos Savonlinnan-vierailun salaan jääneissä yksityiskohdissa on vierailevan presidentin kokoinen aukko ja hämäystäkin?
Varmaa tietoa ei ole siitä, että kumpikin presidentti poistuisi oopperan jälkeen Olavinlinnasta lentokentälle. Huhu Putinin yöpymisestä venäläisellä luksushuvilalla jossakin Savonlinnan tuntumassa on varteenotettava mahdollisuus. Edelleen.
Luksusjahti noukkisi matkalaisen kyytiin melko huomaamattomasti suoraan linnasta.
Ennennäkemättömän tiukat turvatoimet tuskin sallivat Venäjän presidentin kävelevän linnasta Tallisaaren poikki ja kahden sillan yli Linnankadun päähän, jossa voisi nousta autoon.
Yksi varakeino on käyttää hyväksi lyhyen laivakyydin jälkeen Riihisaaren museolaituria, jonka viereen voisi ajaa autosaattueen. Tai palata satamaan, josta lähtikin. Siellä turvatoimia vahvistaa tallentava kameravalvonta.

Erityisen kiinnostavaa on valtatie 14:n sulkeminen kahdesti päivän aikana. Tien varrella on kymmenittäin isompia ja pienempiä liittymiä, joissa jokaisessa täytyy seisoa vähintään yhden liikenteenohjaajan, mieluiten kahden.
Liikennekatkos ei kerralla vie sen pitempään kuin yleensä joutuu odottamaan Kyrönsalmen siltojen takana. Mustien autojen letka ajaa torstaina ilman nopeusrajoitusta. Viidessä minuutissa se ehtii jo niin pitkälle, ettei sitä kaukaisimmasta lähtöpäästä tavoita.

Putinin vierailusta Savonlinnaan tulee niukkojen tietojen työreissu. Ilmeisesti linjana on, että mitä vähemmän aikatauluista ja kulkureiteistä tiedetään julkisuudessa, sitä parempi.
Kuumin kohu Putinin majapaikasta laantui hyvissä ajoin, kun presidentin kanslia vahvisti, etteivät presidentit näillä näkymin yövy Savonlinnassa. Ilmaisu näillä näkymin sisältää paljon mahdollisuuksia, jotka voivat muuttua minuutissa.
Vahva veikkaus kohdistuu yhä Punkaharjun Kruunpuistoon, koska siellä on tehty etukäteen poikkeuksellisten turvatarkastuksia.
Kruunupuiston Villa Urholassa majoittui myös Hollannin kuningatar Beatrix kuutisen vuotta sitten. Hotelli vetosi siihen, ettei mahdollisista valtiovieraista ole lupa puhua sen paremmin etukäteen kuin jälkikäteenkään.
Nyt ei ole kysytty eikä puhuttu. Sattumoisin vain on niin, että Kruunupuiston vohvelikahvila on julkisen ilmoituksen mukaan kiinni yksityistilaisuuden takia juuri torstaina ja sen molemmin puolin. Kahvila sijaitsee vain kivenheiton päässä Villa Urholasta.

Kirsti Lajunen

Kirsti Lajunen