Kommentti: Tuttu ja turvallinen

Kylätaksi hoitaa parhaimmillaan kylän ja lähiseudun sosiaalista ja palvelullista tehtävää. Tuttu kuski tietää jo tullessaan, mikä on asiakkaan palvelutarve. Tuttu kuski tuntee asiakkaansa ja näkee nopeasti, onko tänään tiedossa jutustelua vai ei..

Kommentti: Tuttu ja turvallinen

Väitän, että kylillä on vielä voimissaan tietynlainen yhteisöllisyys, jonka ajattelu- ja toimintamalliin kylätaksi sopii hienosti.
Kylätaksi mahdollistaa osaltaan asukkaiden vanhenemisen kylillä vieden kyläläisiä palvelujen luo. Esteettömyys on toisella tavalla taattu kuin julkisissa, jos niitä kylillä enää näkeekään. Oletan, että taksikuskista saa apua ostoskassien sisälle kantamiseenkin.
Kun palvelut etääntyvät ja muuttuvat kasvottomiksi ja yhteiskunta on alati muutoksessa, on mainio asia, jos edes taksikuski on tuttu ja juuri hänet saa kännykän päähän suoraan ilman mitään välittäjiä. Kuski tietää asiakkaan palvelutarpeet jo valmiiksi.
Asiakkaat tulevat vuosien mittaan kylätaksille hyvinkin tutuiksi. Kuski voi olla ainoa ihmiskontakti moneen päivään kaupan kassan lisäksi. Joskus autossa voidaan jutella kovinkin kipeistä tai herkistä asioista, jotka toki jäävät siihen hetkeen. Viikkojenkin päästä asiakas voi jatkaa juttua juuri siitä, mihin viimeksi on jääty.
Kela-kyydit ovatkin sitten kuin toisesta todellisuudesta. Jos yksi kuski vie sairaalaan, olisi maalaisjärjen mukaista, että sama kuski toisi myös pois, jos käynti kestää vain tovin. Sairaan ihmisen elämä ei ole helppoa, pitääkö sitä vielä vaikeuttaa. Miksi ihmeessä Kela-kyydeissä kuski ei voi olla se tuttu taksikuski, joka näkisi jo naamasta, jaksaako asiakas tässä hetkessä jutella tai edes kuunnella ja jonka saisi kiinni ilman välikäsiä?