Kommentti: Putinin vierailu on iso asia Savonlinnan seudulla — Se on mahdollisuus myös Syväoron rajanylityspaikalle

Uutinen Venäjän presidentin Vladimir Putinin Savonlinnan-vierailusta sai kaupungin kuhisemaan. Huipputason vierailu on iso asia.

Venäjän presidentin Suomen-vierailu on iso uutinen. Presidentin kanslia ei varmistanut tiistaina Putinin Savonlinnan-vierailua, mutta viestintäpäällikkö vahvisti Itä-Savolle, että Venäjän presidentti nähdään heinäkuussa Suomessa tasavallan presidentin Sauli Niinistön vieraana. Savonlinna on valmis toivottamaan Putinin ja Niinistön tervetulleiksi vierailun toteutuessa.
Venäjän presidentin vierailulla on valtava merkitys Savonlinnan seudulle. Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm kommentoi valtiopäämiesten vierailuja yleisellä tasolla sanomalla, että korkean tason valtiovierailut ovat kuuluneet oopperajuhlien historiaan jo pitkään. Oopperajohto korostaa, että juhlille on aina ollut tärkeää, että Savonlinnaa esitellään Suomen näyteikkunana korkeimmalle mahdolliselle tasolle.
Jos uutinen Putinin Savonlinnan-vierailusta pitää paikkansa —ja miksi ei pitäisi— on Savonlinnassa toivottavasti tilaisuus ottaa puheeksi kansainvälinen rajanylityspaikka. Toivottavinta olisi kuulla Venäjän presidentin omasta suusta, että hän kannattaa Parikkala–Syväoro-rajanylityspaikan kehittämistä kansainväliseksi.
Putinin tiedetään ainakin vuosikymmenen vaihteesta asti pitäneen rajanylityspaikan kehittämistä tärkeänä. Hän on tukenut Syväoroon johtavien tieyhteyksien rakentamista Venäjän puolella niin, että tie Pietarista lähelle Syväoroon alkaa olla kauttaaltaan kunnossa. Kuten Itä-Savossakin on uutisoitu Venäjä on kahdesti lähettänyt Suomelle nootin, jossa on ehdotettu raja-aseman kansainvälistämistä.
Putinille ei tarvitse lobata Parikkalan rajanylityspaikkaa. Toivottavasti Putin saa Suomen päättävät vakuuttuneiksi Parikkalan kansainvälisen rajanylityspaikan tarpeellisuudesta.
Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.


Kirjoittaja on Itä-Savon päätoimittaja.

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas