Kommentti: Kansa tiesi, mitä halusi — Niinistön kannatus ei jätä jossittelun varaa

Soila Puurtinen

Kommentti: Kansa tiesi, mitä halusi — Niinistön kannatus ei jätä jossittelun varaa

Sauli Niinistön 62,7 prosentin kannatus ei jätä jossittelun varaa siitä, kenet Suomen kansa halusi valtakunnan 13. presidentiksi.

Kaakkois-Suomessa äänestäjät olivat tahdostaan vieläkin varmempia sillä Niinistön kannatus nousi Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, mihin Itä-Savon aluekin kuuluu, peräti 67,6 prosenttiin. Myös Itä-Savossa, Enonkoskella, Parikkalassa, Rantasalmella, Savonlinnassa ja Sulkavalla, Sauli Niinistön suosio oli ehdoton. Hän keräsi jokaisessa kunnassa eniten ääniä.

Toiseksi tulleen Vihreiden Pekka Haaviston 12,4 prosentin kannatus on hyvä, mutta ei lupaa mitään kuuden vuoden päähän, niin kuin ei lupaa kuuden muunkaan ehdokkaan kannatus.

Mielenkiintoista on myös jäädä odottamaan, kuinka politiikan asiantuntijat analysoivat valitsijayhdistyksen Paavo Väyrysen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaaren välisen kamppailun kolmannesta sijasta, minkä Huhtasaari voitti 6,9 prosentin kannatuksella. Väyrysen kannatus jäi 6,2 prosenttiin.

Varmaa lienee kuitenkin se, että keskustan Matti Vanhasen kannatuksessa (4,1 %) näkyy hallituspuolueen suosio, Väyrysen ehdokkuus, mutta myös se, että suuri osa keskustalaisista äänesti suoraan Sauli Niinistöä. Miksi näin, sitä pitää kysyä keskustalaisilta itseltään.

Asiantuntijat sen sijaan pitivät Vanhasen vaalikamppailua ja asiaosaamista hyvänä. Sitä vakuuteltiin myös TV:n valtakunnallisissa tulospalveluissakin. Ja juuri ennen vaaleja julkaistun politiikan toimittajien analyysin mukaan Vanhasen osaaminen ja esiintyminen noteerattiin jopa paremmaksi kuin Niinistön. Kuuden vuoden päästä Vanhanen ei ole enää presidenttiehdokkaana, tai ainakin niin hän TV:n vaalivalvojaisissa ilmoitti.

Itä-Savossa Sauli Niinistön jälkeen kakkossijalle ylti Matti Vanhanen. Poikkeuksena Savonlinna, missä hänen kannatuksensa oli Niinistön, Haaviston, Väyrysen ja Huhtasaaren jälkeen vasta viides.

Paavo Väyrynen sen sijaan kiilasi itsensä jokaisessa itäsavolaisessa kunnassa  kolmanneksi. Savonlinna olikin ainoa kunta, missä Haavisto sai äänimäärällään itsensä kolmen kärkeen. Savonlinnan ja muiden Itä-Savon kuntien vaalituloksessa näkyy selvästi maaseutu–kaupunki vastakkainasettelu.

Sauli Niinistöä pidetään arvojohtajana, mikä menneen presidenttikauden aikana on näkynyt silloin tällöin irtiottona oikeistolaisesta politiikasta. Hyväntekeväisyys, suurituloisten johtajien piikittely sekä välillä juristille hyvin tyypillinen, monimutkainen oikean ja väärän pohdiskelu vaativat nyt jatkoa sekä lisää särmää ja tekoja.

Presidenttinä hänen tärkein tehtävänsä on pitää kansa yhtenäisenä ja selittää vaikeita asioita niin, että ne tulevat ymmärretyksi. Mutta lähes yhtä tärkeä tehtävä Niinistöllä on vahvistaa maailman rauhan, idän ja lännen välisen vuoropuhelun kehittymistä. Samalla Suomen asema kansainvälisessä politiikassa vahvistuisi entisestään. Pienelle kansalle sellaisella osaamisella on edelleen suuri merkitys.