Lukijalta: Viranomaiset pompottavat työkokeiluun haluavan niin näännyksiin, että sairauspäivärahalle onkin haettava jatkoa

Kela ja TE-toimisto tekivät työhön paluustani mahdotonta.

Viime päivinä on puhuttu ja kirjoitettu paljon työttömien haluttomuudesta tehdä työtä.
Mitä tapahtuu, kun pätkätyöläinen haluaa palata työkokeilun kautta työelämään? Viranomaiset pompottelevat asiakkaan niin näännyksiin, että sairauspäivärahalle onkin haettava jatkoa.
Jouduin jäämään keväällä sairauslomalle vakavan sairauden vuoksi. Toivuin oletettua nopeammin osatyökykyiseksi, omasta, lääkärin ja silloisen ammatillisen kuntouttajani mielestä.
Aloin selvittää TE-toimistosta ja Kelasta työkokeilun mahdollisuutta, mikä osoittautui lähes mahdottomaksi tehtäväksi. Vaikka sain osittaiseksi avukseni sosiaalityöntekijän, asia ei selvinnyt.

Kuukauden aikana olen käyttänyt puhelimessa, sähköpostissa ja toimistoissa arviolta neljä tuntia työaikaa löytääkseni oikeat henkilöt hoitamaan asiaani ja halutun yhteydenottotavan heihin.
Useat lukuisista yhteydenotoistani näihin henkilöihin ovat olleet turhia: soittopyyntöihin tai sähköposteihin ei ole vastattu tai vastausaika on venynyt kohtuuttomaksi ja vastauksia on joutunut kiirehtimään.
Olen vieraillut Kelassa kolmesti, yhteensä noin kolme tuntia jonotusaikoineen ja laittanut asiointipalvelun kautta sinne viisi viestiä. TE-toimiston sähköpostiviestejä on kymmenkunta. Sosiaalityöntekijän kanssa olen keskustellut puhelimitse kahdesti.
Prosessin aikana minua on kehotettu TE-toimistosta ottamaan yhteyttä Kelaan ja Kelasta TE-toimistoon. Molemmista olen saanut useamman kerran epäselvää, ristiriitaista, epävarmaa ja virheellistä tietoa.
Yrittäessäni puolustaa oikeuttani, jossa viranomaisen on tehtävä minun etujeni mukainen päätös, minulle on oltu usein tylyjä.

Sähköposteihin ei ole vastattu tai vastausaika on venynyt kohtuuttomaksi.

En edelleenkään tiedä, olisinko virastojen puolesta pystynyt aloittamaan marraskuun alusta työnantajan jo minulle lupaaman työkokeilun. Loppuhuipennuksena ongelmaksi muodostui, kumpi osapuolista on jatkossa vastuussa ammatillisesta kuntoutuksestani.
Jatkuva tulevaisuuden ja toimeentulon epävarmuus on ollut lähes sietämätöntä kestää. Stressini ja verenpaineeni ovat huipussaan ja joudun syömään tilapäisesti ahdistuslääkettä. Alkuperäinen sairauteni on myös tilanteen takia pahentunut niin, että joudun hakemaan jatkoa sairauspäivärahalleni.
 Sairauden kanssa tulisin jotenkin toimeen, mutta ikävä kyllä järjestelmä on luotu niin mahdottomaksi, että se vie työkyvyn. Joidenkin työntekijöiden asenteessa, työhaluissa ja -taidoissa olisi lisäksi korjattavaa.

Nujerrettu
Kirjoitus julkaistaan asian arkaluonteisuuden vuoksi poikkeuksellisesti nimimerkillä.